Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: touleň srdčitá

19. srpen 2015

Léto je v plném proudu a také rostliny se snaží v současném teplém období roku ukázat v celé své kráse. V areálu ostravské zoo kvete mnoho vytrvalých bylin, které pastelovými barvami doplňují přirozenou zeleň okolních keřů.

Jednou z takových bylin je touleň (Houttuynia), kterou můžete vidět na několika místech v areálu. Poprvé se s ní návštěvník setká hned u vstupu naproti výběhu plameňáků. Jde o plazivou rostlinu nízkého vzrůstu pocházející z oblasti východní Asie. Základní druh má zelené listy, ale existuje i pestřejší kultivar „Chameleon“, jehož listy jsou zbarveny zelenožlutě a červeně.

Touleň znají Číňané stovky let. U nás je známá jen několik málo let díky tradiční čínské medicíně. Tato bylina obsahuje účinné látky působící blahodárně na dýchací cesty při nachlazení a zánětech. Také snižuje tělesnou teplotu. Ve Vietnamu je pěstována i jako listová zelenina pod názvem Giapca nebo Diepca. Na talíři ji tam často dostaneme jako čerstvou zeleninovou oblohu. Listy mají pro nás neobvyklou chuť podobnou rybám.

Touleň srdčitá

Areál ostravské zoo je plný zajímavých rostlin. Pro zájemce se během prázdnin každý víkend otevírají i jinak nepřístupné pěstební skleníky, v nichž se nachází bohatá kolekce tropických a subtropických rostlin ze všech koutů světa.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio