Trávy, které krášlí ostravskou zoo

18. říjen 2011

V podzimním období hýří areál ostravské zoologické zahrady nejen pestrými barvami listů stromů, ale zdobí jej také řada rozkvetlých trav.

Podél hlavních návštěvnických tras a v okolí výběhů slonů lze nalézt několik druhů okrasné trávy rodu Miscanthus neboli česky ozdobnice rostoucí do výšky 0,8-2 m (vzácně i 4 m). Tyto trávy pocházejí z východní Asie, nejvíce jich najdeme v Číně a v Japonsku. Jejich chocholovité květy bývají ozdobou dlouho do zimy. V naší zoo se mohou návštěvníci setkat s několika zástupci tohoto rodu. Jsou to např. Miscanthus sinensis (Ozdobnice čínská), Miscanthus sacchariflorus či Miscanthus floridus (Ozdobnice velká). Tyto traviny se v dnešní době využívají také jako tzv. energetické rostliny cíleně pěstované pro produkci energie.

Tráva rodu Miscanthus

Dalším druhem trav je Penisetum alupecuroides (Dochan psárkovitý) lidově nazývaný vousatec. Je vytrvalá travina z čeledi lipnicovité (Poaceae), která se může stát ozdobou každé zahrádky. Tvoří široké trsy s úzkými šedozelenými listy a bývá až 80 cm vysoká. Největší chloubou vousatce jsou jeho červenavě hnědé, válcovité klasy, které se na rostlině objevují v srpnu až září. Připomínají štětky na čištění lahví. Dochan psárkovitý byl původně rozšířen v regionech Asie a Austrálie. V Ostravě je možné tuto rostlinu obdivovat v okolí pavilónu Čitván.

Dochan psárkovitý
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio