Tučňáci do mírné zimy

5. únor 2007

Kdo by neměl rád tučňáky?! Tito nelétaví ptáci patří mezi obecně oblíbená zvířata. Snad je to pro jejich roztomilý vzhled či chůzi, snad pro jejich "fráček".

Na světě žije 17 druhů tučňáků. Za většinou z nich byste se museli vypravit na jižní polokouli. Výjimku představují pouze populace tropických druhů, které zasahují až na severní polokouli. (Nejseverněší kolonie tučňáků žije na Galapágách). To naznačuje, že se jednotlivé druhy tučňáků svým způsobem života liší. Od antarktických druhů, které jsou schopny překonat mrazy až -70°, až po tučňáka Humboldtova (Spheniscus humboldti), který žije na pobřeží Peru a není na zimu přizpůsobený. V pražské zoologické zahradě tučňáky Humboldtovy dokonce při tuhé zimě přemisťují do vnitřních ubikací. Představa tučňáka, který si sebejistě vykračuje ve sněhu, tak u tohoto druhu bere za své.

Logo

Tučňák Humboldtův patří mezi ohrožené druhy. Prvním důvodem je přímé pronásledování tučňáků lidmi. Tentokrát se ovšem nejedná o maso (protože maso tučňáků je kvůli zápachu nepoživatelné), ale o tuk, který se z něj škvaří. V minulosti dokonce docházelo k tomu, že byli tučňáci vařeni v obrovských kotlích zaživa. Druhou příčinu, která způsobuje úbytek jejich populace, má na svědomí také člověk. Tentokrát však nepřímo. Nadměrně totiž loví sardinky, které jsou hlavní potravou tučňáků. Toto decimování ryb tak způsobuje další vymírání chráněného druhu. Přirození nepřátelé tučňáků, kterými jsou například kosatky dravé či žraloci, se tak dostávají - ve srovnání s člověkem - do pozadí.

Tučňáci Humboldtovi jsou společenští tvorové a žijí v sociálním souladu. Mají vypracovanou auditivní komunikaci, pomáhají si a organizují se dokonce v takové míře, že ani v obrovských koloniích, které se občas přemísťují za potravou či novým hnízdištěm, se nikdo neztratí, ba naopak - velmi dobře o sobě vědí. Nejsou agresivní a poměrně dobře se snášejí i s člověkem. Je ale pravda, že pokud si budou chránit svou noru (žijí totiž v norách) či rodinu, můžou vás bolestivě "pokousat". Tvrdé zobáky se speciálními vroubky (na chytání ryb) se pak stávají ne sice smrtonosnou, ale docela nepříjemnou zbraní.

Logo

Více vám o tučňácích Humboldtových prozradí dr. Evžen Kus - zoolog ZOO Praha.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Lukáš Kmínek
Spustit audio

Více z pořadu