Kamenice nad Lipou - zámecký park

21. prosinec 2009

Městečko Kamenice nad Lipou leží na západním okraji Českomoravské vrchoviny na toku říčky Kameničky. Pozdně klasicistní zámek obklopuje rozsáhlý volně přístupný anglický park. jehož největší chloubou je starobylá lípa. Její stáří se odhaduje na 700 až 800 let a dosáhla takového věhlasu, že se ocitla i v samotném názvu města.

První dvorec tu vznikl ve 13. století, v 15. století byl rozšířen na gotický hrad, z této doby pocházejí také nejstarší dochované části objektu. V 16. byl přestavěn renesančně, věž a zároveň barokní podobu získal v první polovině 18. století. V první polovině 19. století byla provedena zásadní klasicistní přestavba, a tuto podobu si zámek uchoval do současnosti. Je to čtyřkřídlá stavba s pravidelnou dispozicí, jejíž tři patrová a jedno - jižní dvoupatrové křídlo uzavírají obdélníkové nádvoří. Na nádvoří se dochovaly přízemní renesanční arkády.

Od roku 1945 zde byla umístěna dětská ozdravovna. V roce 1998 byla činnost ozdravovny ukončena a zámek přešel do správy Uměleckoprůmyslového muzea. Vzhledem k novému poslání zámku bylo nutné přistoupit k rozsáhlé rekonstrukci, té v letech 1998-99 předcházel restaurátorský a stavebně historický průzkum. Zámek je v současné době ve správě a nabízí k vidění stálé expozice historických hraček a nábytku, je tu možné zhlédnout i interaktivní expozici uměleckého kovářství.

Kamenice nad Lipou - pohled na zámek z parku

Na klasicistní průčelí navazuje francouzská zahrada a dále krajinářský park, o obojí pečuje Město Kamenice na Lipou. Zahrada se pyšní pečlivou údržbou květinových záhonů i travnatých ploch, dominantou zahrady je však Kamenická lípa. Kdy byl tento strom zasazen se přesně neví, ačkoli písemné prameny Kamenici zmiňují v roce 1267, ústní tradice a s ní i August Sedláček kladou její počátek do roku 1248 a kronikář Václav Hájek z Libočan dokonce usoudil, že vznikla už v roce 1225.

Zdá se, že lípa vznikla srůstem několika stromků, časem propojených do pletence, který se společnou silou hnal vzhůru a větve rozkládal do stran. Ještě počátkem 19. století koruna dosahovala výšky dvaceti metrů a údajně ji tvořilo 19 dlouhých větví. Roku 1824 byla její košatá koruna sražena bleskem. Téměř dvacetimetrová ramena větví ovšem zůstala natolik mocná, že unesla taneční parket zámeckého panstva.

Mohutný kmen Kamenické lípy

Od druhé poloviny 20. století jsou mohutné a zkroucené větve kamenické lípy pevně podepřené stojany. V roce 1984 nad parkem řádila vichřice a jeden z padlých stromů lípu poškodil. I když dnes tvoří její torzo už jen čtyři zbylé větve, lípa žije dál a každoročně obrůstá svěží zelení.

Přízemní větve mají rozpětí 36 m a obvod kmene u země je 6 m. V těsném sousedství lípy roste její dcera. Nakonec, prastará lípa vyvedla za svůj dlouhý život takových potomků více, například v roce 1919 byla jedna z jejích dcerek vysazena na kamenickém náměstí a ve vzrušené době byla nazvána Lipou svobody. Kamenická lípa je považovaná za jednu z nejstarších lip v Čechách, možná, že je se svými osmi sty lety vůbec nejstarším stromem na našem území.

Kamenická lípa

Další turistické zajímavosti:
Zdejším krajem vede Naučná stezka Vítězslava Nováka. Její délka je zhruba 3 km a 12 zastávek informuje nejen o životě a díle Vítězslava Nováka, hudebního skladatele a kamenického rodáka, ale také o památných stromech, na které je oblast Vysočiny obzvlášť bohatá, o významu vodních ploch a mokřadů pro zdejší krajinu, o vzácných zástupcích místní fauny a flory a také o principech lesního hospodaření a územním systému ekologické stability.

Nad městem byl vybudován přírodní hřbitov Bradlo, který je uváděn jako nejkrásnější ve střední Evropě.

Kamenicí prochází trať 46 km dlouhé úzkokolejné železnice, která vede z Obrataně do Jindřichova Hradce. Trať je v provozu od roku 1906. Dnes zde kromě běžných spojů jezdí i speciální turistické vyhlídkové soupravy. Jízda po úzkokolejce je sama o sobě turistickým zážitkem, poskytne vám působivý pohled na nádhernou venkovskou krajinu tohoto malebného koutu na rozhraní jižních Čech a vysočiny. Jen si musíme dávat pozor na zastávky na znamení, kterých je na trase většina. Nebezpečí přejetí však v případě Kamenice nad Lipou nehrozí.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio