Praha - Dolní Počernice, zámecký park

21. srpen 2009

Sedmihektarový park se nachází na okraji Prahy 9. Jeho výměra končí u Počernického rybníka, který volně na park navazuje a který leží na toku Rokytky na východním okraji Dolních Počernic.

Založení parku koresponduje se stavbou klasicizujícího zámku po roce 1857, realizovaného podle návrhu architekta Bělského, kdy místo vlastnili Derscényové, uherští šlechtici. Nový park vznikal na místě staré bažantnice, vybudované v letech 1644 až 1769. Její součástí již býval rybník a mlýnský náhon. Do roku 1769 totiž byli majiteli hrabata Colloredo - Walsee a ti nechali původní sídlo přestavět v barokní zámek a také nechali v tomto duchu upravit okolí zámku. Založili barokní zahradu s dvojitým křížem cest, do níž byla začleněna i terasa se schodištěm a také altán. Přibyly dekorativní vázy. Ostatní plochy parku využívaly přirozeného koryta Rokytky, která tudy protéká pod efektními zdobenými můstky.

V 70. letech 19. stol. byla dokončena přestavba budovy a byla částečně zrušena původní barokní struktura parku. Na jeho základu byl založen novokrajinářský park. V letech 1988 až 1997 se po etapách realizovala obnova parku podle návrhu zahradního architekta Drahoslava Šonského a architekta Jaroslava Mayera. Další revitalizace probíhaly po roce 2004.

Zámecký park v Dolních Počernicích

Dodnes zůstala hlavní částí parku krásná pohledová louka a další rozsáhlé travnaté plochy pod korunami vzrostlých velikánů. Najdeme tady vysoké statné stromy - duby letní, lípy malolisté, javor mléč, jasan ztepilý, ale i topoly, vrby, habry a olše. Své podstatné místo zde mají platan javorolistý, borovice vejmutovka a jírovec obecný včetně jeho kulovité formy. Zajímavostí je liliovník tulipánokvětý. Před zámkem najdeme jeden zajímavý vzrostlý strom, jerlín japonský. Po promenádě na hrázi rybníka vede z obou stran cesty alej věkovitých bizarních lip malolistých. Prameny uvádí, že sortiment dřevin je zde zastoupen 12 jehličnany a 56 listnáči. Nedaleko zámku se dodnes nachází oranžérie z 60.let 19. století , která byla v 50. letech 20. století upravována.

Velká část parku je veřejně přístupná. V zámku je umístěn již řadu let dětský domov. Možná proto najdeme v parku také několik herních prvků. Jako houpačka slouží dlouhý strom s vytesanou hlavou hada, zakončený upraveným kořenovím. V části za Rokytkou je vytvořena stavba, mohutná a kamenná, z jedné strany s obří hlavou kočky, odkud vede kamenný jazyk jako klouzačka. Z druhé strany je malý hrad plný věží a vížek různé velikosti, sloužící jako prolézačka.

Navazující Počernický rybník, který byl založen již roku 1848, je se svou rozlohou 17 hektarů největší v metropoli. Po dvou letech příprav byl v letech 2004 až 2006 kompletně rekonstruován, pročištěn a obnoven včetně prvků revitalizačních a včetně překrásného odtokového koridoru, kde byl nad Rokytkou nově zbudován můstek. Vozovka byla provedena z kamenné dlažby do štěrkopísku. Dlažba je lemována pískovcovou římsou, na které je umístěno zábradlí. Investor nechal zpracovat vizualizaci mostu a bezpečnostního přelivu s různými variantami zábradlí. Byla vybrána varianta dřevěného zábradlí s kamennými pískovcovými sloupky a krycí deskou, což dobře koresponduje s okolní krajinou.

Hráz Počernického rybníka

Rybník byl již v roce 1988 vyhlášen přírodní památkou. Jde o významnou ptačí lokalitu, jež je součástí přírodního parku Klánovice - Čihadla a Územního systému ekologické stability (ÚSES). Díky svému provázání s přilehlým zámeckým parkem a středem obce Dolní Počernice jde o místo, kde se koná mnoho společenských a sportovních akcí. Na rybníku jsou pořádány i výlovy, např. rok 2008 přinesl 100 metráků ryb a nejen kaprů, prý byli i štiky, candáti, líni a okouni...

Na základě dendrologického posudku byly při revitalizaci vykáceny nevyhovující a přestárlé dřeviny na hrázi rybníka směrem do parku. Staré opevnění hráze bylo odtěženo a využitelný kámen byl přebrán a složen k dalšímu použití právě při opravě pískovcového mostu. Při revitalizaci došlo také k vytvoření litorálního pásma a výsadbě mokřadních rostlin po celé délce obtokové stoky. Jde o klidovou část hlavně pro živočichy a rostliny vázané na vodní prostředí. Návazně byla zrealizována výsadba a dosadba břehových a doprovodných porostů. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií v rámci programu JPD2 a přispěl k zvýšení rekreačního potenciálu celého tohoto území.

autor: Ivana Filipová
Spustit audio