Světlá nad Sázavou - zámecký park

10. červen 2009

Světlá nad Sázavou se nachází asi 17 km severozápadně od Havlíčkova Brodu. Mezi její nejvýznamnější pamětihodnosti patří novorenesanční zámek a také krajinářský park, který jej obklopuje.

Zámek ve Světlé nad Sázavou je jednopatrová novorenesanční budova, která vznikla z původní tvrze několika přestavbami a přístavbami. Poslední podobu získal objekt při velkých úpravách v letech 1869-1873. Jeho čtyři křídla uzavírají obdélníkové nádvoří s kašnou. Část severního křídla zámku tvoří zimní zahrada (oranžérie) s jeskyní a jezírkem, do které lze vstoupit přímo z nádvoří. Hlavní vchod do zámku je v západním křídle se zdobeným průčelím, balkónem a dvěma kamennými klasicistními sloupy. Obdobný vchod se nachází i ve východním křídle, ten ústí do zámeckého parku s dvěma rybníky. Právě při poslední přestavbě byl zámecký park podstatně rozšířen až za Horní rybník.

Zámecký park se rozkládá na ploše cca 16 ha a byl založen pravděpodobně v době rozsáhlých stavebních a rekonstrukčních prací v roce 1871 hrabětem Františkem Josefem Salm-Reifferscheidtem. Podle trendů své doby jej nechal obohatit o množství tzv. romantických staveb, které se více nebo méně zachovaly do dnešní doby: altánky, kamenná schodiště a lavičky, ocelový klenutý Čertův most (dílo z roku 1884 světelského zámečníka Jakla z Nového města) nad kamenitou strží pod přelivem Horního rybníka, ale také alpinium, kamenné přepady, tůňky s lekníny a několik lávek.

V době vlády totalitního režimu park nebyl pravidelně udržován, přestože byl v 60. letech 20. století spolu se zámkem zapsán do seznamu památek. Dobové prvky z období romantismu chátraly a byly ničeny, park zarůstal a pustl, z místa klidu a odpočinku se stávala křovím zarostlá džungle.

Pohled na Dolní parkový rybník

Po roce 1989 nebyly restituční nároky potomků posledních majitelů uznány a park do roku 1998 prakticky neměl vlastníka. Tehdy jej získalo město a o rok později se revitalizace parku stala prioritou městského rozpočtu, část oprav hradil Státní fond životního prostředí. Na ploše cca 8 ha byly odstraněny náletové dřeviny, bylo pokáceno 125 nemocných a zestárlých stromů a odstraněno 80 pařezů. V roce 1999 byla obnovena odvodňovací síť a cesty, byly instalovány nové lavičky a odpadkové koše. Nejrozsáhlejší rekonstrukcí prošly oba zámecké rybníky.

Na náklady města byly dále opraveny oba mostky (tzv. Čertův a Andělský mostek) nad nově zbudovanými přepady obou rybníků a v neposlední řadě byl zrekonstruován Růžový altánek na ostrůvku Dolního rybníka. Fond Vysočiny přispěl v roce 2003 na opravu brány a historického oplocení kolem zámku.

Péčí města je park udržován pro návštěvníky z města a blízkého i dalekého okolí. Zámecké rybníky obhospodařuje místní organizace rybářského svazu. Společně se snaží vybudovat občanům dobré rekreační zázemí jak v zámeckém parku, tak v jeho nejbližším okolí, tj. na kaskádě rybníků nad parkem.

Možnost alespoň kratší návštěvy nabízí budova zámku. Interiéry jsou sice veřejnosti nepřístupné (od roku 1949 má na zámku své trvalé sídlo škola, která pod různými názvy plní stále jeden cíl - připravovat mladou generaci pro převážně zemědělskou praxi), ale ve východním křídle zámku se od léta 2007 nachází Muzeum Světelska, které dokumentuje historii města a nejbližšího okolí a seznamuje s významnými osobnostmi, jež se zde narodily nebo strávily část života. Také je možné si příležitostně prohlédnout Rytířský sál se zlaceným štukovým stropem a pestrou erbovní výzdobu, který dnes slouží kulturním potřebám města.

Zkráceno podle textů Davida Kotyzy publikovaných na oficiálních webových stránkách města Světlé nad Sázavou.

Spustit audio