Průhonice - Dendrologická zahrada

1. duben 2009

Obec Průhonice leží v okrese Praha - západ ve Středočeském kraji. Dendrologická zahrada je veřejnosti přístupná od křižovatky z Prahy na Brno směrem k Uhříněvsi. Rozkládá se na ploše 80 hektarů a dnes je majetkem Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Základ zahrady byl položen ve spolupráci Arnošta Emanuela Silva Taroucy a Camillo Schneidera už roku 1909. Na těchto a přilehlých plochách byla roku 1974 založena dnešní Dendrologická zahrada podle projektu pracovníků Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví.

Dnes zahrada slouží ke studiu genofondu domácích a cizokrajných dřevin z hlediska využití v zahradní a krajinářské tvorbě. Laicky řečeno, předvádí použití různých taxonů dřevin v konkrétních sadovnických kompozicích, slouží k výzkumu a dokumentaci rostlin. Zahrada slouží ke vzdělávání laické i odborné veřejnosti a především k příjemným procházkám po kultivované přírodě. Dendrologická zahrada byla v roce 1994 registrována jako Významný krajinný prvek.

Je otevřena pro veřejnost od roku 1990, a to od dubna do října. Její otevření ale kolísá plus mínus čtrnáct dní podle počasí. Jarní sezona je tady zahajována možností zhlédnout stovky narcisů, hned po nich od poloviny dubna do poloviny května se koná pravidelná akce Tulipány v Průhonicích. Duben přináší pohled na kvetoucí kdoulovce, zlatice a tavolníky. Není ale výjimkou vidět i časně kvetoucí rododendrony a sakury. Ovšem rododendrony vykvetou plnou silou až během měsíce května, přidají se také azalky. Obojí tady můžeme spatřit ve stovkách odrůd.

Soubor monolitů na návrší

Právě květen je tady nejkrásnějším měsícem v roce. Můžeme vidět na 100 odrůd pivoněk, od bylinných až po dřevité, a neméně krásné jsou rozkvetlé okrasné jabloně. Jejich doba květu je ale velmi krátká, chcete-li je spatřit, musíte zahradu navštívit od 1. do 10. května. Pokud v květnu přijdete později, máte ještě možnost kouknout na nízké a střední kosatce nebo hajní trvalky v lesních porostech. Červen tady s sebou přináší především rozkvetlé růže. Pnoucí druhy, které uvidíte v aleji hned za vstupní částí do zahrady, ale i růže keřové a záhonové. Bohatá sbírka růží kvete ještě během letních měsíců, července a srpna. Vůně vás během června přivede k pozdně kvetoucím tavolníkům a pustorylům, během července a srpna k letním trvalkám jako floxy, hortenzie či denivky.

Sedmnáctý říjen bude Dnem stromů. V této zahradě byly především podrobně rozpracovány rody borovice, smrk a tavolník. Velká sbírka dřevin jehličnatých a listnatých zahrnuje celkem 300 rodů. I podzim je tedy v Dendrologické zahradě kouzelným obdobím, a to díky nádherným barvám listnatých dřevin.

Procházka zahradou začíná za vstupní částí u alejí popínavých růží, pokračuje kolem zídek, kde jsou další pnoucí rostliny. Za jehličnatými keři jsou umístěny dřeviny vhodné pro tvarované živé ploty. Následuje jezírko a za ním se od skupiny dubů otevírá široký pohled na Černý rybník. Nedaleko je pamětní sad, kde různé dřeviny vysazovaly známé nebo významné osobnosti. Zahradu je možné projít ve dvou okruzích. Pro náročnější je vhodná tříkilometrová trasa, základní trasa měří 1,5 km a je bezbariérová.

Jaro v zahradě

I děti si zde přijdou na své. Do zahrady přibyl nový dětský koutek nazvaný Bojčina kůzlátka. Je to originální projekt uskutečněný ve spolupráci s Občanského sdružení Zaedno (Sdružení Bulharů a přátel Bulharska v České republice). Dětský koutek je věnován památce Bojky Dobrevové, spoluzakladatelky tohoto sdružení. Najdete ho v jednom z nejkrásnějších míst zahrady. Kromě her pro děti poskytuje také možnost nerušeného odpočinku pro dospělé na piknikovém místě u rybníčka. Zvuk zvonků zavěšených v korunách okolních stromů vytváří poklidnou atmosféru vhodnou pro relaxaci. Pro větší děti existuje v zahradě tématický okruh s několika zastávkami, kde se lze dozvědět nejen řadu zajímavostí (třeba jak funguje fotosyntéza), ale které hlavně učí chování v přírodě a lásce k rostlinám jako živým organismům.

V Dendrologické zahradě je zachován optimální poměr výsadeb vůči volným travnatým plochám. Díky výsadbě některých tématických celků došlo i k modelacím terénu. Vodní dominantou je Černý rybník, z něhož vytéká potok, na kterém je vybudována soustava menších vodních nádrží. Uměle byl zbudován malý rybníček Čerňáček. Vodní prvky tvoří s okolní vegetací harmonický celek.

Více podrobností zde.

autor: Ivana Filipová
Spustit audio