Peklo - přírodní rezervace

19. březen 2009

Toto Peklo vede doslova rájem. Ačkoliv se takové tvrzení může zdát rozporuplné, věřte, že procházka přírodní rezervací Peklo vás nadchne. Přírodních krás je tu bezpočet.

Jedná se o přírodní rezervaci, která leží v malebném údolí Metuje mezi osadou Peklo a Novým Městem nad Metují. Svůj název získala od osady a výletní restaurace (stavba původně sloužila jako vodní mlýn) postavené začátkem 20. století na soutoku řek Metuje a Olešenky. Vyhlášena byla v roce 1997 a její rozloha činí 320 hektarů. Vydat se toto místo prozkoumat můžete přímo z Nového Města, nebo přijet autem až na samý okraj rezervace.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, rozhodně přejděte dřevěný most a jděte proti proudu řeky Metuje po lesní cestě. Řeka vám přichystá nepřeberné množství příležitostí k zastávkám. Cesta do Pekla není nijak dlouhá, jen asi kolem pěti kilometrů, ale právě krásná zákoutí Metuje ji notně prodlouží. Obě řeky i jejich přítoky se zde zařezávají do břidlicových útvarů starohorního stáří. Ty zde vystupují ve skalních výchozech ze strmých svahů, např. na vyhlídkovém útesu Koníček nad osadou Peklo, i v samotném řečišti, kde jsou příčinou častých peřejí s hlubokými tůněmi. Údolí je hluboké až 200 metrů a vzniklo ještě před třetihorními pohyby zemské kůry. V těchto místech se uchovala přirozená lesní, skalní a vodní společenstva.

Ze zvláště chráněných druhů rostlin se zde vyskytuje kapradina hrálovitá (kriticky ohrožený druh), kapradina plevinatá, vstavač mužský (druhy silně ohrožené) a dále vranec jedlový, plavuň pučivá, bledule jarní, lilie zlatohlávek, měsíčnice vytrvalá, prstnatec májový, vemeník dvoulistý, pampeliška bahenní (druhy ohrožené). Ze živočišných zvláště chráněných druhů je třeba zmínit zástupce obojživelníků - čolek velký (kriticky ohrožený), čolek horský, čolek obecný, mlok skvrnitý (druhy silně ohrožené), plazů - užovka hladká (kriticky ohrožená), ještěrka obecná (silně ohrožený druh), ptáků - holub doupňák, čáp černý, lejsek malý, krahujec obecný (silně ohrožené druhy), výr velký, jestřáb lesní, lejsek šedý, ťuhýk obecný, krkavec velký, ořešník kropenatý (druhy ohrožené), savců - rejsek horský (silně ohrožený), plch velký (druh ohrožený). V neposlední řadě je lokalita významná i z entomologického hlediska.

Pekelská restaurace

Na konci cesty je další dřevěný most, kterým se dostanete k osadě Peklo. Je to oblíbené výletní místo. Původní mlýn na Olešence přeměnil architekt Jurkovič ve výletní restauraci nebo útulnu, jak se dříve říkalo, která je v provozu dodnes. Odtud, posilněni a odpočati se můžete vydat dalšími směry. Na Vyhlídku Koníček, která opravdu stojí za námahu chůze do kopce, nebo do vzdálenějších míst jako jsou vojenské pevnosti nad Náchodem. Některé z nich, například Dobrošov, jsou amatérskými kluby přátel vojenské historie zrekonstruovány do naprosté a funkční dokonalosti. Pokud se již ale budete chtít vrátit zpět, můžete buď stejnou cestou, nebo po silnici po druhém břehu řeky, než jste šli doposud.

Dopravní informace: Východiskem trasy je buď přímo autobusové nádraží Na Rychtě v Novém Městě nad Metují, kde je turistický rozcestník značených cest. Další variantou je, že dojedete autem přímo k dřevěnému mostu asi 5 kilometrů před osadou Peklo. Most přejdete a půjdete příjemnou lesní cestou až k dalšímu dřevěnému mostu který přejdete a budete pokračovat asi kilometr k restauraci. Celková vzdálenost je zhruba 11 kilometrů.

Doporučení: Cesta je nenáročná. Pokud půjdete z Nového Města, převýšení je asi 170 metrů nad mořem. V případě vytrvalých dešťů může Metuje vystoupit z břehů, ale i tak je lesní cesta nad hladinou značně vyvýšená, takže není třeba se obávat neprůchodnosti cesty.

Občerstvení: Nové Město nad Metují, Přibyslav, Peklo.

autor: Martin Lejsal
Spustit audio