Časopis Naše příroda v podzimním hávu

8. říjen 2015

Podzimní číslo Naší přírody přináší opět množství rozmanitých článků, ovšem ne jen těch podzimních. Dozvíte se, jak je to u nás s ježky, jaká zvěř se toulá v chladném období roku po lese, něco více o octomilkách, které sice všichni známe, ale nic moc o nich nevíme.

Najdete tam i zajímavý článek o komárech, v létě notně proklínaných dotěrech, kteří ovšem také mají své důležité místo na Zemi. Nechte se zlákat na výlet do podzimních Žitavských hor, nebo do křivoklátských lesů za jeleny.

Když se řekne ježek

Ježci to měli s lidmi odjakživa těžké: již staří Římané obchodovali s jejich kožkami, neboť se v té době používaly jako soukenické štětky a hřebeny (tzv. vochlice). Také se věřilo, že maso, sádlo a dokonce popel z ježků jsou léčivé. Naštěstí lidé jsou dnes vzdělanější a ježci chráněni. Je to dobře. Ačkoli ježkům zřejmě vyhubení nehrozí, je patrné, že dochází k jejich úbytku. Na některých místech začínají být dokonce vzácní.

Jasná mysl v temném hávu

Teprve zblízka u kavky vynikne elegantní šedá – na hlavě a spodině těla

Ačkoliv kavka obecná osidluje prakticky celé české území, její počty u nás v nedávné minulosti dramaticky klesly. Dokonce figuruje na seznamu silně ohrožených druhů. Dnes už ji v přirozeném prostředí nenajdeme. Postupně se stáhla do větších měst, včetně Prahy, a z některých koutů země zcela vymizela. Původně plachý pták se proměnil v sebejistou měšťanku, která se suverénně proplétá davem a pro svačinu si nezdráhá přiskočit až k vám. Dokonce nepohrdne ani odpadky.

Octomilka – malá velká moucha

Drosophila neboli octomilka, jinak také známá pod názvy jako banánová, octová či ovocná muška. Kdo by ji nikdy neviděl či neznal?! Zvlášť když doma zapomenete kousek ovoce, zeleniny, otevřenou láhev s octem či nějakou sladkou limonádou. Stačí chvilka a zbytek potraviny začne kvasit a rozkládat se. Ideální prostředí pro tyto malé zástupce dvoukřídlého hmyzu.

Obsah čísla 5/15

Octomilka obecná svým nenápadným zbarvením často uniká pozornosti a objevíte ji tak, až když jsou jich desítky či stovky

Zimní tuláci / Alena Říhová
Když se řekne ježek … / Denisa Mikešová
Ze života komárů / Hana a Vladimír Motyčkovi
Jasná mysl v temném hávu… / Alena Říhová, David Říha
Octomilka – malá velká moucha / Marek Velechovský
Žluťuchy v jihomoravském luhu / Mladen Kaděra
Taktika lovu našich opeřenců / Jaromír Zumr
Podzimní krásy Žitavských hor / Martin Janoška
Libušínské proměny / Jan Moravec
Rajská zahrada rostlin a živočichů – poetická kamenná loď plující po travnatých vlnách lužní louky / Zdenka Štefanidesová
Křivoklátskými hvozdy za jelení říjí / Marek Mejstřík
Špaček romantik / Denisa Mikešová
Poznáváme naše hřibovité houby – hřib přívěskatý / Michal Mikšík
Silur – návrat teplých moří / Lukáš Kukal
Školní „kecy“ aneb Když je to chlupatý a má to 8 nohou / Marek Velechovský

Článek a fotografie poskytl časopis Naše příroda.

Občanské sdružení Naše příroda je neziskovou organizací. Jejím základním cílem je informovat o přírodě, životním prostředí a jejich ochraně.

autor: Naše příroda
Spustit audio