Kersko - Bory - přírodní park

18. duben 2009

Snad každý zná spisovatele Bohumila Hrabala. Nejen jeho knižní dílo, ale především netradičně pojatý životní styl, kterým tak trochu vybočoval z řady ostatních. Jeho život i tvorba byly úzce spjaty s místem, kde žil - s Kerskem. Sám, pouze se svými 25 kočkami, zde psal a vnímal okolní krásu. Ačkoliv pana Hrabala již doma nezastihneme, krásná příroda, kterou tolik miloval, tu zůstala.

Přírodní park Kersko-Bory je poměrně rozsáhlé zalesněné území, které bylo nejprve vyhlášené jako oblast klidu Kersko a později, 20. 4. 1990, jako přírodní park Kersko-Bory. Hluboké a prostorné lesy se nacházejí mezi obcemi Sadská, Hradištko, Velenka, Třebestovice, Zvěřínek a Písty. Jde o komplex zejména borových, ale i březových lesů na štěrko-písečném podkladu Polabské nivy s občasnými toky, písečným přesypem u obce Písty, jezerem ve štěrkovně, minerálním Josefským pramenem, tvrzištěm a snad i domnělým menhirem z keltského osídlení.

Již po desítky let je území využíváno jako chatová oblast. V období první československé republiky bylo Kersko velmi oblíbeným místem k rekreaci, čehož využívala především pražská vyšší vrstva. Teprve v posledních letech se zde začaly objevovat rodinné domky se stálými obyvateli, kteří si toto místo oblíbili natolik, že se rozhodli žít zde natrvalo. V roce 2006 zde bylo evidováno 362 budov s přiděleným číslem popisným.

Hájenka v Kersku

Najdeme zde řadu přírodních zajímavostí. Jednou z nich je minerální Josefský pramen, ke kterému si jezdí pro vodu lidé z blízkého i vzdálenějšího okolí. Jeho voda je zdejšími lidmi nazývaná Kerka. Pramen byl navrtán v roce 1934, v roce 1985 byl převrtán kvůli zvýšení vydatnosti. Voda nyní vyvěrá z hloubky 89 m a má teplotu 9o C. Jde o přírodní uhličitou vodu, která patří mezi alkalicko-muriatické slabě radioaktivní kyselky. Má podobného složení jako poděbradské minerální vody, obsahuje jód a lithium. Další zajímavostí je kámen, který je uváděn jako možný menhir z keltského osídlení. Na okraji přírodního parku leží také zřícenina hradu Mydlovary.

Josefský pramen v Kersku

Území ale skrývá další bohatství. Vyskytují se zde dvě evropsky významné lokality Natura 2000 - Slatinná louka u Velenky a Kerské rybníčky. Ta první se nachází v blízkosti Hradišťka u Sadské. Jedná se o luční enklávu, která je jediným místem v České republice, kde se vyskytuje lněnka bezlistenná, patřící u nás ke kriticky ohroženým rostlinným druhům, a jedním ze tří míst, kde u nás lze spatřit mečík bahenní.

Kerské rybníčky jsou soustavou třech vodních ploch, které byly vytvořeny uměle z důvodu nutnosti odvodnění Kerského lesa. Rozprostírají se na rozloze přibližně 9 hektarů. Vyskytuje se zde jedna z nejvýznamnějších populací čolka velkého ve středních Čechách. Nalézt je můžete opět mezi obcemi Kersko a Hradišťko u Sadské.

Předjaří v kerských lesích

Nedaleko odtud u obce Velenka se nachází jeden ze zdejších architektonických skvostů. Je jím kostel sv. Petra v okovech, který byl postaven v letech 1733-1734 podle plánů architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Jedná se o významnou stavbu vrcholného českého baroka.

Dopravní informace:
Do Kerska se dostanete po silnici Praha - Poděbrady. Pokud pojedete od Prahy, tak u motorestu odbočíte doleva. Nejlépe je zaparkovat auto přímo u restaurace Hájenka a odtud se vydat na prohlídku okolí.

Občerstvení:
Nelze než doporučit výše zmíněnou restauraci. Navštěvoval ji pan Hrabal, točil se zde film Slavnosti sněženek a v neposlední řadě si zde na mé osobní doporučení objednat tzv. "Hrabalovu topinku".

autor: Martin Lejsal
Spustit audio