Čtrnáctiletý český fotograf získal nejprestižnější fotografický titul Wildlife Photographer of the Year 2015

15. říjen 2015

Umístění v celosvětové fotografické soutěži Wildlife Photographer of the Year je snem všech fotografů přírody. Ondřej Pelánek se letos stal absolutním vítězem a držitelem titulu Wildlife Photographer of the Year 2015 pro fotografy do 18 let. Výsledky letošního kola soutěže dnes zveřejnilo britské Národní muzeum.

Ondřej Pelánek zvítězil s fotografií bojujících jespáků pořízenou na poloostrově Varanger v severním Norsku.

„Bojující jespáky jsme pozorovali daleko za polárním kruhem,“ říká Ondřej. „Vítězný snímek jsem zachytil téměř o půlnoci, když už cestou a polárním dnem znavený táta spal.“

Ve zdejší tundře se jespáci shromažďují na tradičních tokaništích, kde se páří. Před tím ale samci svádějí souboje, doprovázené typickými poskoky, máváním křídel a načepýřením peří na krku do charakteristického límce. Zachytit je uprostřed této nevšední podívané na dokonalém snímku je snem nejednoho fotografa, a tak je opravdu výjimečným úspěchem, že se to Ondřejovi podařilo v již tak mladém věku.

Mezi českými fotografy není jméno Pelánek neznámé. Ondřej i jeho otec Martin jsou respektovanými fotografy, patří mezi kmenové fotografy České společnosti ornitologické a s jejich snímky se setkáváme na stránkách řady přírodovědných magazínů. Prohlédnout si je můžeme i na webové stránce www.phototrip.cz.

Vítězství v prestižní soutěži je pokračováním Ondřejovy úspěšné cesty fotografickými vodami. Loni zvítězil v soutěži ČSO ČÁPI 2014 a jeho fotografie papuchalka zdobí i titulní stranu Evropského červeného seznamu ptáků (European Red List of Birds) .

Podobně populární jsou i jespáci bojovní, s jejichž fotografií Ondřej vyhrál. Přes Česko pravidelně protahují, bohužel u nás ale nehnízdí. I samotné pozorování jespáků bojovných ve svatebním šatě je nezapomenutelným zážitkem.

„Jespáci, stejně jako další druhy bahňáků, táhnou každý rok mnohatisícovou trasu z hnízdišť na severu Evropy až do tropické Afriky,“ vysvětluje Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. „Změna klimatu, intenzivní hospodaření i zánik mokřadů způsobují, že i těchto krásných ptáků je stále méně. Doufejme, že i úspěch Ondřeje Pelánka přispěje k jejich ochraně.“

The Wildlife Photographer of the Year je nejdůležitější a nejdéle probíhající soutěží pro fotografy přírody z celého světa. Pořádá ji Natural History Museum v Londýně a BBC Worldwide a jejím účelem je představit nejúžasnější záběry přírodního bohatství naší planety. Odborná porota každoročně vybírá vítěze ve dvou kategoriích – pro dospělé a pro fotografy mladší 17 let.

Vítězné fotografie letošního 51. ročníku mohou návštěvníci shlédnout od 16. října v londýnském přírodovědném muzeu. Po skončení výstavy v dubnu budou fotografie putovat po dalších 60 destinacích po celém světě.

Odkaz na stránku Nature History Museum s vítěznou fotografií

autor: ČSO
Spustit audio