Dvě třetiny Američanů nevěří oficiálním závěrům zprávy o vraždě prezidenta Kennedyho

21. leden 2021

O smrti J. F. Kennedyho, který byl zavražděn 22. listopadu 1963, se stále spekuluje. Závěry oficiálního vyšetřování si důvěru většiny americké veřejnosti nezískaly.

V Dallasu, kde byl atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho (JFK) spáchán, připomínají událost dva bílé kříže na silnici. Mají prý značit kulky, které prezidenta zranily. Podle oficiálních závěrů byl jediným střelcem Lee Harvey Oswald. Většina Američanů má ale ještě dnes o pozadí atentátu pochybnosti. 

Konspirační teorie?

„Je zajímavé, že když se podíváme na průzkum veřejného mínění, tak ve Spojených státech stále ještě dvě třetiny lidí nevěří oficiálním závěrům,“ říká Kryštof Kozák, vedoucí Katedry severoamerických studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Když je někdo americký prezident, tak si z podstaty věci udělá spoustu nepřátel.
Kryštof Kozák

Existují rozličné konspirační teorie, které spekulují o dvou až třech střelcích, nebo zapojení Sovětů a mafie. Dokumentů je obrovské množství, vysvětluje Kozák s tím, že podobné události, jako je atentát na amerického prezidenta nebo třeba 11. září, jsou pod obrovským drobnohledem.

Čtěte také

Také proto se prý objevují střípky informací, které vždy úplně nezapadají. „Někdo má pak tendenci z těchto střípků nafukovat konspirační teorie nejrůznějšího druhu,“ dodává amerikanista.

Důvod, proč byla pro občany USA smrt Johna Fitzgeralda Kennedyho tak traumatizující, je podle Kryštofa Kozáka v samotné osobnosti prezidenta. „Byl to takový Obama své doby – mladý a charismatický. Vzbuzoval u spousty podporovatelů až emotivní nadšení.“

Celý rozhovor Věry Štechrové najdete v audiu.

autoři: Věra Štechrová , marz
Spustit audio

Související