Pražská podzemní doprava, přednáška - 1935. Doprava v Československu - Bohuslav Fuchs - 1938

18. leden 2013

Když se psalo datum 18. ledna roku 1935, odvysílal tehdejší Československý rozhlas přednášku, v níž inženýr Vladimír List připomněl svůj koncept plánované podzemní dráhy v Praze.

Bylo by však chybou, kdybychom se domnívali, že úvahy o vedení veřejné dopravy v Praze pod povrchem, pocházejí z této doby. První myšlenky na podzemní dráhu v Praze pochází už z roku 1898, kdy ji inicioval pražský obchodník Ladislav Rott. Tehdy šlo ovšem jen o obecnou ideu. Konkrétní podobu jí dal až ve dvacátých letech právě inženýr List, který spolu s inženýrem Bohumilem Beladou předložil v roce 1926 projekt nazvaný „Podzemní rychlá dráha pro Prahu“.

Podobný osud, jako projekt podzemní dráhy v Praze, měly i úvahy Bohuslava Fuchse, architekta české avantgardy, žáka Jana Kotěry, autora slavných funkcionalistických staveb. Fuchsova přednáška o rozvoji dopravy v Československu, v níž zaznívá mnoho problémů české dopravy, ale především smělé plány na jejich řešení, byla ve vysílání pražského Radiojournalu uvedena 10. září 1938. Tedy jen několik dnů před událostmi, které všechny plány (nejen ty dopravní) rozmetaly, minimálně o celou řadu desetiletí zpozdily.

Spustit audio