Poslední přiblížení (Saint Louis, úterý 4. ledna 2000 večer)

4. leden 2000

Národní park Djoudj je ráj pro birdwatchery: uvidí tu pelikány, plameňáky, kormorány a několik druhů volavek, motáky a orly jasnohlasé, pisily, kulíky, čejky, lžičáky, husičky vdovky a mnoho dalších druhů ptáků, vesměs v počtech stovek až tisíců jedinců.

Pelikáni v národním parku Djoudj

Do Djoudje přilétá z Evropy zimovat i několik čápů černých, což byl hlavní důvod, proč jsme se tam dnes vypravili. Jak nám řekl senegalský ochránce přírody Indéga Bíndia, letos na území parku zimuje pravděpodobně dvanáct čápů černých. Pokud je tento odhad správný, viděli jsme jich přesně polovinu. Čtyři jsme pozorovali za letu a dva jsme zastihli u louže vody nedaleko od jižního okraje jezera Grand Lac. (Asi i letící čápi se ale jen přesunovali od jednoho "jezírka" ke druhému.) Bylo by určitě zajímavé věnovat se čápům v Djoudji přinejmenším stejně podrobně jako Domin

Biotop, kde jsme v Djoudji zastihli černé čápy.

Ještě odtud, ze západní Afriky, chceme poděkovat všem, kdo nám pomohli. Našim sponzorům, partnerům, příznivcům a spolupracovníkům. Jmenovitě děkujeme dvěma lidem, kteří zajišťovali naše spojení se světem: Magdaléně Pilné a VolvoXovi. V následujících týdnech se budeme věnovat zpracovávání našich poznámek a obrazové dokumentace. Na těchto internetových stránkách se tak budou postupně objevovat nové zápisy, fotografie a videozáznamy. Končí jedna cesta, nikoli naše snažení.

Trasa naší cesty
autor: Miroslav Bobek
Spustit audio