Pomozte při inventuře čápů

26. březen 2004

Letos se v celé Evropě provádí inventura čápů bílých. Všechny partnerské organizace Birdlife International v Evropě sčítají čápy a takové sčítání proběhne i u nás, proto bychom rádi požádali posluchače Meteoru o spolupráci na sběru dat, která pro toto sčítání potřebujeme.

Budil: Jak vám tedy můžeme konkrétně pomoci?

Lacina: Jedná se o dvě věci. Jednak o sledování příletu čápů, tam bychom potřebovali několik údajů: čas prvního pozorování a pokud probíhá v okolí hnízda, tak i čas prvního výskytu na hnízdě, jméno obce, ve které k pozorování došlo, případně jméno nějakého většího města nebo okresu, ve kterém se tato obec nachází. Dále údaje o aktivitě čápů, to znamená pokud v lokalitě přelétali nebo pokud lovili na poli lovili atd., a stručný údaj o počasí v průběhu pozorování. Samozřejmě také potřebujeme jméno a adresu pozorovatele a jeho věk.

Budil: A poslat svá hlášení můžete k nám do rozhlasu, do Meteoru, nebo...

Lacina: ...nebo na adresu České společnosti ornitologické, ulice Hornoměcholupská 34, Praha 10 Hostivař, PSČ 102 00, případně e-mailem na adresu cso@birdlife.cz.

Čáp bílý

Budil: Ale nejde jen o to zjistit, kdy k nám čápi bílí se navracejí, chceme také srovnávat, jak se daří čápům u nás i jinde v Evropě.

Lacina: Nás zajímá sledování tohoto hnízdícího druhu po celou dobu jeho výskytu u nás. Dnes víme, že v České republice je každý rok zhruba 900 hnízdících párů každý rok a daří se nám rok od roku sebrat údaje z čím dál většího počtu hnízd. A zde mohou posluchači také pomoci. Dostanou od nás za pozorování brožurku a pokud projeví zájem pozorovat čápa po celou dobu jeho hnízdění, tak i instrukce, jaké další údaje sbíráme.

Budil: Takže to shrňme:

Lacina: Pro pozorování příletu potřebujeme údaje o době prvního pozorování, případně datum objevení se na hnízdě. Název obce, název většího města, v kterém tato obec je, případně okresu, aktivitu ptáků, údaje o počasí a samozřejmě údaje o pozorovateli, tedy jeho jméno, adresu a věk.

autoři: Ivo Budil , David Lacina
Spustit audio