Pokvetou znovu?

30. prosinec 2002

Mezi vánočními dárky, které nás potěšily, jsme nacházeli také kvetoucí rostliny - nejčastěji vánoční hvězdy a bramboříky. Vděčně jsme je přijali, ozdobou byly na vánoční tabuli a teď jsou asi na květinovém stolku nebo parapetu. Děláme si starosti, zda je udržíme delší dobu a zda je přivedeme znovu do květů.

Chce to jenom trochu disciplíny při jejich ošetřování. "Vánoční hvězda", správně pryšec nádherný je nejčastěji prodávaná se sytě červenými, ale i růžovými nebo bělavými listeny. V únoru jí omezíme zálivku asi na měsíc, pak ji v polovině dubna silně sestříháme a od května ji budeme silně zalévat a hnojit. Musí být na světle. Od září ji začneme zkracovat den na pouhých 10 až 12 hodin, což je podmínkou pro nové zčervenání listenů. Začátkem prosince pokvete, přeneste ji na stůl.

Brambořík

Brambořík má více barev květů. Vybírejte rostlinu s bohatými listy. Koncem ledna jí vystříhejte květy a co nejdéle pěstujte listy. V létě hlíza zatáhne, až od září začněte opatrně zalévat do okolí hlízy. Nasadí znovu květ.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio