Podzimní hnojení

24. září 2004

Podzimem začíná nový zahrádkářský rok. Obděláváme půdu - ryjeme nebo ořeme podle velikosti zahrádky a můžeme také hnojit. Používáme jednak organická hnojiva, především chlévský hnůj, ale můžeme také používat hnojiva fosforečná a draselná, popřípadě vápenitá. O vápnění je nutné říci, že se provádí samostatně a nemůžeme ho kombinovat s organickými hnojivy.

Nejlepší je hnojit současně s obděláváním půdy, to znamená tato hnojiva zarýt. Platí to hlavně pro středně těžké půdy, kde se nemusíme obávat, že by se nám fosfor nebo draslík z půdy vyplavil. Pokud jde o lehké půdy, tak tady bychom měli hnojiva aplikovat až na jaře nebo raději koncem zimy.

U hnojení minerálního bychom měli vycházet z rozboru půdy, abychom věděli, co v té půdě máme. Nyní je nejvhodnější doba k odběru vzorků pro rozbor půdy, který dělají některé zemědělské laboratoře. Cena pro zahrádkáře je poměrně příznivá, pohybuje se kolem 200 Kč za jeden rozbor.

Zahrádkáři by nyní měli využít hlavně spadané listí a dát ho do kompostu. Jedinou podmínkou je, aby listí nezůstalo na povrchu kompostu. Jen připomínám, že pálení listí není žádoucí ani nutné a z hlediska ekologického je velmi škodlivé.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio