Podívejte se v příštích dnech do našich vod - třeba zahlídnete raka

21. červen 2002

Letní slunovrat nás nasměroval k vodám. Budeme se koupat v řekách i cachtat v potocích, a pokud budou vody čisté a málo regulované, jistě se tam setkáme s rakem, nejspíš s rakem říčním, kterému se právě teď rodí roztomilá, asi jeden centimetr velká mláďata, věrné kopie svých rodičů.

Malí ráčci se vylíhnou z vajíček, která samička už od podzimu nosila přilepená na zadních nožkách. V prvních dnech se ráčci ještě schovávají pod maminčin ocásek, protože jinak by mohli být pochoutkou pro okouna, pstruha, mníka či úhoře. Když potřebují povyrůst, musí se svléknout z pevného krunýře, který jim nahrazuje kostru. Ale neroste bohužel s tělem. A tak se v prvním roce malí ráčci svlékají pětkrát až osmkrát. V pozdějších letech už méně.

Rak říční

To už mají tmavě olivový, pevný krunýř, který j chrání před nepřáteli. Svléknutý rak s měkkými klepety na prvním páru svých deseti nohou je mrzutý, dokonce ani o jídlo se nezajímá, jen čeká ve své podzemní díře až mu naroste a ztvrdne brnění. Krunýř je zprvu modrozelený a pružný, teprve později ztmavne a zpevní.

Raci jsou soumrační lovci, a přestože mají oči doslova na stopkách, orientují se ve vodě jakýmsi vodním čichem, hlavně při hledání potravy. Stačí zbytek mrtvé žáby nebo nějaký vodní hmyz, ale třeba i houba spadlá do vody, a rak hned ví, kam se má obrátit. Jako kluci jsme je lovívali na kousek salámu uvázaný na vlásku, který se ale musel vytáhnout dřív, než se rak kořisti pustil a pozpátku zalezl do své díry. Ulovené raky jsme zase házeli znovu do vody, takže to byla nevinná klukovská zábava, dnes už bychom je pustit museli, protože raka chrání zákon.

Jeho největším nepřítelem je dnes už jen znečištěná voda, i když před lety ho málem vyhubil račí mor, vyvolaný parazitickou houbou. Tak se k těm vodním rytířům chovejte přátelsky, zaslouží si to i proto, že nám pomáhají čistit vodu.

autor: Otakar Leiský
Spustit audio