Pod dozorem v moři

21. červenec 2003

V Českém rozhlase opět sledujeme tah čápů černých. Biologové se však zajímají také o mořské živočichy. Právě nyní se rozběhl desetiletý program, při němž má být označeno miniaturními vysílači zhruba 4000 mořských živočichů obývajících rozlehlá území severního Tichého oceánu.

Některé vysílačky by neměly být větší než manžetový knoflík. Dostanou je obrovští rypouši sloní, elegantní tuňáci, mořští tuláci albatrosi, tajemné želvy kožnatky velké nebo žraloci lidožraví. Program si klade za cíl sledovat nejen daleké cesty těchto tvorů, ale i to, do jakých hloubek se potápějí a jakou teplotu nebo slanost má okolní voda.

Vědci budou současně sledovat pohyb i život příslušníků patnácti nebo dvaceti různých živočišných druhů, a to jim umožní chápat dění v oceánu v širších souvislostech. S napětím se očekává sledování obřích želv kožnatek, které připlouvají z neznáma klást vejce na pobřeží Kostariky, aby se opět ztratily ve vodách Pacifiku. Vědci se už pokusili několikrát sledovat cesty těchto želv dorůstajících délky dvou metrů a dosahujících hmotnosti až 350 kilogramů. Ale i tady se ukázalo, jak málo o životě a schopnostech těchto tvorů víme. První vysílače, konstruované tak, aby vydržely tlak vody při potápění želvy do velkých hloubek, selhaly poté, co se želvy potopily mnohem hlouběji, než si vědci dokázali představit. V současné době probíhá sledování kožnatek pomocí satelitních batůžků v severním Atlantiku. Kanadským biologům se podařilo zmapovat toulky několika želv mezi Novým Skotskem v Kanadě a tropickými vodami Karibského moře.

Kožnatka velká

Také sledování žraloků přinese jistě velmi zajímavé údaje. Z genetických analýz vědci usoudili, že samice žraloka lidožravého žijí celkem usedle, zatímco samci jsou skuteční světoběžníci a plodí potomstvo po celém světě. To bylo celkem překvapivé zjištění, protože podobný způsob života vedou někteří velcí mořští savci, ale u chrupavčitých ryb jej biologové neočekávali.

Spustit audio