Plamének

4. prosinec 2002

Plamének je ozdobná popínavá rostlina. Pochází z Číny a Japonska, od 16. století se pěstuje také v Evropě. Většina plaménků kvete v létě, některé druhy až do zámrazu. Existují velkokvěté a drobnokvěté druhy mnoha barev. Květy dosahují velikosti kolem 20 cm, výhony se šplhají až do 4 m. Listy jsou vstřícné, většinou složené, dlouhé 10 až 12 cm. Pomocí listových úponků se snadno zachytává opory.

Plaménkům vyhovuje slunná poloha, přes poledne částečně zastíněná. Kořeny nesnesou přímé slunce, přistiňujeme je vhodnou podsadbou trvalek, případně nízkých keříků či jehličnanů anebo kamenem. Vyžaduje hlubší, výživné, dobře propustné půdy s obsahem vápníku. Při výsadbě musí spočívat horní hrana kořenového balu 5 až 10 cm pod zemí. Nejvhodnějším obdobím výsadby je jaro.

Plamének

Čerstvě vysazený plamének stříháme následující jaro do výšky 25 cm od země. V tom stejném roce se začne rostlina rozvětvovat od země, a stává se tak širší a plnější. U velkokvětých kultivarů chráníme rostliny především v kořenovém krčku zimní přikrývkou, např. chvojím. V našich podmínkách jsou otužilé.

Plamének je v zahradách velmi populární. V letním a podzimním období vyplní mezeru v kvetoucích dřevinách. Výborně se uplatní jako barevná výplň příček, na zkrášlení pergol a dalších konstrukcí. Něžně pokryje a vyzdobí barvami i přestárlé stromy. Plaménky se dají velmi dobře kombinovat i s dalšími rostlinami.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu