Petr Voldán: Banky sobě

Podle víkendové informace stoupl bankám a spořitelnám, působícím na našem území, v prvním pololetí letošního roku souhrnný čistý zisk o 300 milionů korun ve srovnání s rokem minulým. Ve službách klientům zas až tak výrazný posun k lepšímu ale vidět není, konstatuje v dnešní glose Petr Voldán. 

Modifikace hesla nad oponou Národního divadla "Národ sobě" mě v souvislosti se zveřejněnými výsledky aktivit bank a spořitelen za prvních šest měsíců roku napadla okamžitě. Mimo jiné i proto, že ve zprávě je také konstatování, jehož praktickou stránku známe z vlastních zkušeností s našimi finančními institucemi - příznivý vývoj hospodaření bank nebyl zohledněn ve spořících produktech pro klienty.

Podnikání bank a spořitelen je pochopitelně založeno na vytváření zisku. Jde ale také o to, jak se finančníci, nebo chcete-li majitelé bank a spořitelen chovají k těm, kteří jim ten zisk generují. A tak se podívejme v této souvislosti na zprávu jen o pár dnů starší. Podle ní tři největší tuzemské banky chystají dohromady zrušení stovek pracovních míst a přestane fungovat skoro třicet poboček. I při vědomí nutnosti dalšího využíváni moderních způsobů kontaktů bank s námi zákazníky, tedy internetového bankovnictví a podobných forem, to pochopitelně je ta druhá strana mince z názvem zisk bank a spořitelen, která mnohým klientům znesnadní život.

Kalkulačka

Člověka také musí zákonitě napadnout, když dostane už letos dvakrát od své banky sdělení o změnách obchodních podmínek a pokaždé jsou tam zvýšené poplatky za některé služby a operace, že na tom asi banka nechce být zle. Ale ona není, ona - tak jako jiné - má větší zisk než v roce minulém. A další příklad, jak se všechna ta úsporná opatření, aby banky měly nejen dost, ale pořád víc, projevují nakonec v horších službách zákazníkům? To si jdete před cestou do Británie vyzvednout pár stovek liber do pobočky v centru Prahy - větší centrum než "Václavák" si už představit neumím, a tam vám bez uzardění sdělí, že dvě stovky v hotovosti na pokladně nemají. Že se musíte obtěžovat znovu odpoledne. Věřte nevěřte.

I poté, co jsem si přečetl informaci o pololetních ziscích finančních ústavů, se už nedivím ničemu. Nějak se těch tři sta milionů zisku navíc oproti loňsku dohromady dát muselo. Takže proto ten titulek "banky sobě" a teď už i vám úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.