Pěstování exotických rostlin

16. srpen 2004

Lze vůbec doma vypěstovat pomeranč nebo citron? Samozřejmě ano, ale jde o to, co očekáváme a jaký výsledek si představujeme. V každém případě ze semene kteréhokoliv citrusu získáme rostlinu, umíme-li vyhovět jejím požadavkům.

Rostlina pokvete krásnými bílými a voňavými květy, ale dočkat se plodů je už úplně jiná záležitost. A to ze dvou důvodů - za prvé ne všechny citroníky mají stejné nároky. Nejsnáze se dá vypěstovat mandarinka a citroník, a prakticky se v domácnosti nedaří vypěstovat pomeranč a grapefruit. Ty ještě navíc potřebují roubování.

Které exotické rostliny lze pěstovat pro plody?

Slovo exotické zahrnuje jednak skupinu subtropického a jednak tropického ovoce. S tím jsou u nás největší problémy. Ale jsou to také některé plodiny, které se do našeho klimatu normálně hodí, a dokonce se pěstovaly ve velkém, a trošku se na ně pozapomnělo, jako je třeba proso, laskavec, jáhly nebo pohanka.

Ale toto jsou rostliny, které jsou u nás velmi známé.

Ano, třeba jáhly jsou odslupkované obilky prosa, které u nás krásně rostlo a roste do dneška. Nebo pohanka, která také výborně roste, je to také medonosná rostlina. Ale u nás se nepěstuje tolik jako třeba v Rusku, kde patří k základním plodinám. Obě dvě tyto rostliny jsou užitečné, krásně rostou, ale potřebují loupání, které si zahrádkář nemůže zařídit.

A kdybychom chtěli nějakou exotickou rostlinu pěstovat jen "pro oko"?

Pomerančovník

Je jich celá řada. Přimlouvala bych se za ty, které známe jako plody tropické nebo subtropické a které si můžeme v poslední době koupit v obchodech. Řada z nás je ochutnala. Existují formy, které jsou méně náročné a dají se u nás pěstovat. Mám na mysli třeba granátové jablko. Velké plody s červeným obsahem rosolovitého míšku se rozhodně vypěstovat nedají, ale existuje forma "nána", takzvaná nízká, což je malý stromeček, který je úplnou miniaturou toho velkého keře, který normálně roste v Dalmácii. Jinou takovou rostlinou je kiwi, o kterém se hodně píše. Ale tam jsou zase dva druhy - jednak je to pravé čínské kiwi, nebo kiwi arguta, které je odolnější, ovšem má plody menší a méně chutné.

autor: Eva Pekárková
Spustit audio