Pavoučí námluvy v UV světle

21. květen 2008

Zoologové z Národní univerzity v Singapuru zjistili, že jeden druh pavouka skákavky dokáže vidět ultrafialové záření typu UVB. Tato složka ultrafialového světla má kratší vlnové délky (280-315 nm) než ultrafialové záření UVA. Pro člověka jsou neviditelné obě složky, UVB ale nese více energie a může vyvolávat rakovinu kůže.

Zatímco UVA je viditelné pro řadu druhů hmyzu, korýšů, ryb, ptáků i savců, schopnost vidět záření typu UVB bylo u nějakého živočicha popsáno vůbec poprvé.

Singapurští vědci studovali skákavky druhu Phintella vittata. Své výsledky zveřejnili v časopise Current Biology. Zjistili, že samečci mají na zadečku vzory, které odrážejí UVB záření, ale v jiných částech spektra jsou neviditelné. Bylo tedy logické předpokládat, že pavouci jsou schopni UVB záření pozorovat, jinak by vzory postrádaly smysl.

Vědci umístili samečky do samostatných terárií a před některé z nich postavili filtr, který UVB záření pohlcuje. Pak je představili samičkám. Ty jevily mnohem větší zájem o samečky v teráriích bez UVB filtru.

Skákavky ale nemusejí být jedinými živočichy, kteří vidí UVB záření. Podobné vzory totiž na svém těle mají i obyčejní holubi. Další výzkum se proto zaměří právě na ně.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio