Papežově mši pod širým nebem přihlíželo 270.000 věřících

26. květen 2006

Děkovnou mší pod otevřeným nebem v centru Varšavy začala další část čtyřdenní poutní cesty papeže Benedikta XVI. po Polsku. Varšavské bohoslužby se zúčastnilo 270.000 věřících.

Věřící se scházeli na Pilsudského náměstí už od časného rána. Dění před oltářem lidé sledovali i v přilehlých ulicích na velkoplošných obrazovkách.

Primas polský Józef Glemp připomněl, že právě na tomto místě v roce 1979 zazněla z úst Jana Pavla II. slova, která probudila hnutí za svobodu v tehdejším Polsku i jiných zemích východního bloku.

Benedikt XVI. v homilii reagoval na aktuální otázky - na zveřejnění tzv. Jidášova evangelia a film Šifra mistra Leonarda. Kritizoval falzifikace a subjektivní nebo selektivní výklad biblických dějů.

Zároveň se ale papež vyslovil i proti slepému dogmatismu. "Víra neznamená mechanické shromažďování prav o tajemstvích Boha, člověka, života a smrti. Víra spočívá v hlubokém a individuálním vztahu ke Kristu," připomněl Benedikt XVI.

Odpoledne hlava katolické církve zavítá do Čenstochové. Tamní klášter na Jasné hoře s obrazem černé Madony je nejvýznamnějším poutním místem pro polské katolíky. Každý rok sem míří více než čtyři miliony poutníků. Večer se pak papež přesune do Krakova.

Návštěva Polska je druhou zahraniční cestou nového papeže. Poprvé se Benedikt XVI. vydal do zahraničí loni v srpnu, kdy zavítal do rodného Německa. V Kolíně nad Rýnem se zúčastnil Světového dne mládeže.

autoři: mdo , dka
Spustit audio