Pandin palec

17. březen 2003

Uplynulo již patnáct let od doby, kdy dobře informovaní zájemci stáli jednou ve čtvrtek ráno před knihkupectvími ve frontě, aby si mohli koupit knihu s nezvyklým názvem "Pandin palec". Autorem poutavě napsaných esejů o přírodě byl Stephen Jay Gould.

O životě tohoto amerického paleontologa pravděpodobně věděl málokdo. Když v roce 2001 sestavovala Knihovna Kongresu Spojených států soubor žijících legend Ameriky, objevilo se na jednom z čelných míst mezi 83 osobnostmi i jméno Gouldovo.

Stephen Gould loni v květnu zemřel. Před svou smrtí ještě stihl v rozmezí dvou měsíců vydat dvě knížky, jednu synteticky odbornou o evoluční teorii a druhou popularizační, přitom obě v mnohem výjimečné.

Biolog Stephen Jay Gould při přednášce na univerzitě

V knize "Přistál jsem" Gould vzpomíná na 11. září 1901, kdy jeho dědeček jako emigrant z Maďarska přistál na americké půdě, a právě slova z titulu knihy vepsal do svého deníku. Samozřejmě že se toto datum Gouldovi nutkavě připomnělo v souvislosti s týmž dnem o sto let později, kdy došlo k osudnému útoku na Spojené státy, a zvláť úděsně na New York.

Gould byl pravděpodobně nejvýznamnějším popularizátorem přírodních věd současnosti. Jako profesor působil na Harvardské a Newyorské univerzitě. Celý život pracoval se stěží představitelnou intenzitou. Je k nevíře, že si přitom našel čas na pravidelné zpívání ve sboru. Byl vášnivým fanouškem baseballu, ale i opery. Znal řadu jazyků a vyznal se v astronomii. Překvapí, že sice počítač uplatňoval jako zdroj inormací, ale všechny své texty psal jen na psacím stroji. Takže, nepřečtete si Gouldův "Pandin palec"?

autor: Miloš Dokulil
Spustit audio