"Ošklivá káčátka" ve výběhu plameňáků

28. červen 2006

Neznalí návštěvníci jihlavské zoo se v těchto dnech se zájmem zastavují u výběhu plameňáků růžových v africké vesnici Matongo. Na silných nožkách se tam totiž nemotorně batolí drobní šedí ptáci, kteří ani v nejmenším nepřipomínají štíhlého a elegantního plameňáka. Stačí ale chvíli postát a i laik zjistí, že dospělí plameňáci se o malá šedá mláďátka láskyplně a starostlivě starají - jedná se totiž opravdu o první letošní mláďata plameňáků růžových.

Již v květnu se plameňáci začali připravovat na svou rodičovskou úlohu - na kuželovitých hnízdech z bahna sneslo své jediné vejce celkem 12 párů. Seděli na nich pečlivě oba rodiče a po třiceti dnech se konečně začala klubat první mláďata.

To úplně první spatřilo světlo světa 10. června a během týdne se vylíhlo celkem sedm malých plameňáčků. Na jednom vejci ještě rodiče sedí a dalším čtyřem párům byla odebrána neoplozená vejce, je však pravděpodobné, že během léta znovu zahnízdí.

Chovné hejno plameňáků růžových bylo do Zoo Jihlava přivezeno z Tanzánie počátkem roku 2002. V těchto dnech čítá jihlavské hejno celkem 47 ptáků, z toho 4 předloňská a 8 loňských mláďat. Plameňák růžový (Phoenicopterus ruber roseus) je rozšířen ve Střední a Jižní Americe, v karibské oblasti, v Evropě, Asii a Africe. Je to největší zástupce čeledi plameňákovitých - má mimořádně dlouhé nohy i krk, což mu umožňuje brodit se i v poměrně hluboké vodě, kam se ostatní druhy nedostanou. Navíc někdy plave na hladině, a dokonce "panáčkuje" - obrací se hlavou dolů jako kachny, aby dosáhl na potravu.

Živí se drobnými bezobratlými i rostlinami. Je to velice společenský druh, v největších koloniích hnízdí až 200 000 párů společně. Zásnubní hry jsou složité synchronizované tance, sestávající z natahování krku, ritualizovaného čištění peří a velmi hlasitého troubení.

autor: tisková zpráva
Spustit audio