Orchestr Berg a židovská hudba v Jeruzalémské synagoze

26. říjen 2008

Letošní říjen je mimořádně bohatý na židovské svátky. Ještě koncem září Židé oslavili nový rok Roš ha šana, následoval den smíření Jom kipur, poutní svátky stánků Sukot a tuto středu (22. 10.) svátek Simchat Tóra neboli radost z tóry. A to byl také důvod, proč se komorní orchestr Berg rozhodl uspořádat koncertní večer s názvem "Sny a modlitby v synagoze" v prostorách pražské Jeruzalémské synagogy. Více od Teresie Bečkové.

Komorní orchestr Berg vznikl v roce 1995. Je to pozoruhodné hudební těleso, které přináší svěží vítr na českou hudební scénu. Věnuje se především propagaci současné a moderní hudby 20. století. Na svém kontě má v současné době již desítky světových premiér. A jak potvrzuje manažerka orchestru Eva Kesslová, hudebníci se snaží vytvářet divácky atraktivní a inovátorské projekty.

Eva Kesslová: "My se snažíme, aby ty koncerty hudby, která je veřejností vnímaná spíš s rozpaky, lidem skutečně něco přinášely, aby odcházeli s pocitem, že se dobře pobavili. Takže se například stěhujeme po různých místech, měli jsme koncert v čistírně odpadních vod, bývalé samozřejmě, v kině Světozor například. Teď ve čtvrtek v Jeruzalémské synagoze. Skutečně se snažíme objevovat i nová místa pro koncerty, takže se občas pravidelní posluchači nebo abonenti dočkají milých překvapení."

Myšlenka koncertu s židovskou tématikou zrála dlouho a letos se našla dobrá příležitost.

Eva Kesslová: "Vzhledem k tomu, že se ke každému koncertu snažíme najít téma a teď to vyšlo tak, že v říjnu bylo největší množství svátků židovského kalendáře - nový rok, Sukot, tak jsem si říkali, že by bylo hezké uspořádat koncert i s židovskou tématikou. Už jsme o tom uvažovali dlouho a teď se to podařilo. Pak jsme hledali pěkný prostor a Jeruzalémská synagoga byla nedávno zrekonstruovaná, takže se sama nabízela, protože těch koncertů tam zatím nebylo mnoho a je to opravdu nádherný prostor."

Logo

Během koncertního večera zazněly například "Sny a modlitby Izáka Slepého" argentinského skladatele Osvalda Golijova. Téměř padesátiletý Golijov pochází z rodiny východoevropských emigrantů, takže se v jeho hudbě často mísí židovské nápěvy s argentinským tangem.

Z úplně jiné generace je český skladatel Jan Dušek (*1985), jehož Chalomot jehudi'im neboli Židovské sny uvedl Komorní orchestr Berg ve světové premiéře. Skladba vznikla na objednávku právě pro tento koncert, a představili se v ní mladá sopranistka Alena Hellerová, vynikající slovenský violoncellista Jozef Lupták i mnoha cenami ověnčený klarinetista Irvin Venyš.

Spustit audio