Ojedinělý výskyt jazyku jeleního

27. březen 2003

S jelením jazykem (Phyllitis scolopendrium) se ve volné přírodě jen tak nesetkáme. Tato primitivní kapradina roste přirozeně v Česku pouze na několika lokalitách, a to na Moravě. Její výskyt je omezen na stinné, vlhké suťové svahy, a tak jsou jejím stanovištěm převážně propasti, druhotně se může vyskytnout ve starých studnách. Právě ve staré studni kapucínského kláštera v Sokolově byl letos nalezen jeden trs.

Kapradina z čeledi sleziníkovitých (Aspleniaceae) má dlouhé, úzce eliptické, až 50 cm dlouhé celokrajné listy po okrajích často mírně zvlněné. Roste ve stinných suťových listnatých lesích, na živinami bohatých horninách, nejčastěji na vápenci. Místem výskytu jsou často inverzní polohy, proto roste převážně v propastech. U nás ji najdeme v Moravském krasu v propasti Macůška a ještě asi na dvou dalších lokalitách na Moravě. Přirozeným druhotným místem výskytu jsou staré studně s vlhkým zdivem. Toto prostředí imituje propasti, a tak lehké výtrusy se zde mohou uchytit a ujmout. Literatura uvádí několik výskytů ve starých studních, ale za posledních padesát let nebyl takovýto výskyt u nás zaznamenán. V sokolovském kapucínském klášteře postaveném v roce 1667 se nachází na vnitřním nádvoří (kdysi tzv. Růžové zahradě) asi 6-7 metrů hluboká studna. Zde, na vlhké stěně asi v horní třetině hloubky, byl nalezen jeden trs jazyku jeleního asi s 8 plodnými listy. Tento výskyt byl zaznamenán botaniky z Krajského muzea v Sokolově. Protože jde o ojedinělý nález, vzbudil pozornost nejen zdejších botaniků. Druh je zařazen v kategorii C1 ohroženi, což znamená kriticky ohrožený druh.

Jelení jazyk

Celkové rozšíření rostliny je rozloženo do jižní a střední Evropy, ojediněle severní Evropy, severní Afriky, Střední a Malé Asie. S jazykem jelením se však daleko častěji můžeme setkat na zahradách, kde se v typické formě pěstuje na stinných místech.

autor: Petr Krása
Spustit audio

Více z pořadu