Ohrožený plankton

12. březen 2009

Aerosol zřejmě nemusí mořský plankton jen živit, ale také jej může zabíjet.

Atmosférické aerosoly tvoří nepatrné částečky rozptýlené ve vzduchu. Mohou být přirozené, ale do ovzduší se dostávají také vlivem lidské činnosti. Aerosoly jsou nepostradatelným zdrojem živin pro mořský plankton - tedy společenstvo mikroskopických organismů, které je základem potravního řetězce v oceánech. Mořští biologové z Kalifornské univerzity v Santa Cruz ovšem zjistili, že vzdušné aerosoly z určitých oblastí světa jsou silně toxické pro některé druhy sinic, které tvoří součást planktonu.

Vědci pěstovali sinice ve prostředí, ve kterém byl vzduch bohatý na aerosoly a očekávali, že budou radostně růst. V přírodě se něco takového děje například ve vodách kolem Arabského poloostrova. K překvapení vědců ovšem měly aerosoly pocházející ze vzduchu nad Saharou opačný účinek a některé sinice zahubily. Postižené byly především sinice rodu Synechococcus, které jsou dominantní složkou fytoplanktonu. Jiné rody, například Prochlorococcus, se však aerosolem nenechaly rozházet a pokračovaly v růstu.

Výsledky chemické analýzy ukázaly, že saharské aerosoly obsahují velká množství těžkých kovů, především mědi, a mají vysoké koncentrace dusičnanů, fosfátů a amonných sloučenin. Studie tak upozornila na skutečnost, že aerosol v atmosféře může být jak zdrojem živin, tak i toxických látek, které mohou negativně zasáhnout do složení planktonu.

Výsledky studie popisuje článek, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu