Od prehistorie po současnost. Litovel má svou první souhrnnou publikaci o dějinách města

20. září 2018

Po téměř čtyřech letech dokončili archeologové a historici z Univerzity Palackého v Olomouci práci na dějinách Litovle. Jde o první knihu, která shrnuje historii města od nejstarších dob až do současnosti. Více než 700 stran autoři rozdělili do dvou svazků.

„První díl pokrývá nejdelší časový úsek, od prehistorie až do vzniku republiky,“ říká vedoucí autorského týmu, historik z Univerzity Palackého Karel Konečný. „Věříme tomu, že to dílo zaujme nejenom odborníky, že obstojí v odborné kritice, ale že bude žádáno i obyvateli,“ dodává.

Společně s historikem listujeme knihou. „Teď mám v ruce druhý díl, od roku 1918 až do současnosti,“ upřesňuje Konečný. Jedním z témat je například litovelský průmysl, který je důležitou součástí města až do dneška. „Kapitoly nejsou koncipovány monotematicky, ale snaží se zachytit to město z různých úhlů,“ vysvětluje. „Ta poslední předlistopadová je o období socialismu,“ doplňuje Končený.

Pramenů přibývá

Kniha původně neměla být dvousvazková. „Těch materiálů, které jsme objevili nově, je tolik a byla by strašná škoda nevyužít všech těch nových poznatků,“ říká Karel Konečný.

Nejstarší období historie města měla na starost archeoložka Pavlína Kalábková. „Litovelsko vstoupilo do dějin archeologie díky výzkumu Mladečských jeskyní už v 80. letech 19. století a od té doby ty prameny narůstají,“ komentuje spoluautorka.

Říká se, že část materiálů byla schovaná a zaprášená v krabicích ve staré sýpce v Chudobíně. „To je možná trošičku zkreslené. Vlastivědné muzeum v Olomouci bylo kvůli rekonstrukci svých depozitářů nuceno na určitou dobu deponovat své sbírky právě v náhradním prostoru. Archeologická sbírka byla odvezena do archeologické laboratoře a my jsme měli za úkol ji dát do pořádku,“ objasňuje Kalábková.

Dvousvazkové dějiny se litovelská radnice chystá slavnostně pokřtít 26. října. Kniha pak bude v prodeji v městském muzeu, informačním centru a u vybraných knihkupců.

autor: mot
Spustit audio