Obnovu zeleně ve Zlíně nad Čepkovem za miliony komplikují nové černé skládky. Lidé odhazují láhve i odpad ze zahrad

Zlínská radnice dokončuje proměnu zeleně rostoucí na svazích pod sídlištěm Jižní Svahy.

Vznikly třeba nové pěšiny a blíží se výsadba stromů. Práce však komplikují stále se objevující nové černé skládky.

"Lokalita nad Čepkovem se ve Zlíně uklízela koncem dubna 2018 v rámci Dne Země. Dnes to již není poznat. Leží zde opět spousta lahví, sáčků a podobně. Dle realizační firmy se po každém víkendu objevuje další a další odpad," uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Opakovaně je nutné odvážet třeba i černé skládky biomasy ze zahrad domů, zejména v lokalitě pod terasovými domy.

Torzo už není, dominuje květnatá louka. Zlínské Jižní Svahy mají nový odpočinkový prostor

Plocha po torzu na Jižních Svazích

Zlínský magistrát oficiálně zpřístupnil veřejnosti prostor po zbouraném objektu, takzvaném torzu, který stál na sídlišti Jižní Svahy od konce 80. let minulého století.

"Bohužel, co se týče ukládání rostlinných zbytků, jedná se o vizitku občanů bydlících v této lokalitě, kteří sami sobě kazí prostředí, v němž bydlí. Uložit bioodpad lze v hnědých popelnicích na bioodpad na ulicích Nad Stráněmi a Nad Vývozem, či zdarma na skládce Suchý důl," uvedla vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu Vladimíra Pavlovová.

Proměna zelených ploch od křižovatky Gahurova přes zeleň nad obchodním centrem Čepkov, pod kostelem na Jižních Svazích až po Nivy bude stát téměř 5,5 milionu korun, evropská dotace činí více než 4,3 milionu.

Město nechalo zlikvidovat invazivní druhy zeleně, zvýšilo pestrost druhů stromů a keřů, cílem projektu bylo také obnovit luční porosty a zachránit plochy se starými odrůdami ovocných dřevin.

Související