Oblíbené Příběhy 20. století mají také svou komiksovou podobu

22. září 2011

Překvapení pro zájemce o naše nedávné dějiny a také pro přívržence komiksového žánru připravilo v těchto dnech občanské sdružení Post Bellum, autor rozhlasových Příběhů 20. století.

Oslovilo přední české a slovenské tvůrce komiksu, vybralo ze svého archivu třináct zajímavých vyprávění pamětníků a dalo vzniknout unikátnímu počinu nejen na české komiksové scéně, ale také na poli popularizace moderních dějin. Jednotlivé díly budou vycházet v sobotním vydání Mladé fronty DNES, v listopadu vyjdou souhrnně jako kniha.

Vyprávěné příběhy jsou pestré jako život sám. Jedním z komiksových hrdinů je například generál Tomáš Sedláček. Společně s ním můžete v komiksu "Ještě jsme ve válce" zažít krutost východní fronty i beznaděj komunistických kriminálů.

Komiksový příběh Anity Frankové

V příběhu Jiřiny Tvrdíkové, vězenkyně sovětského gulagu, se zase dozvíte, jaké to je "česat bílého medvěda." Rudolf Bělohoubek vypráví, jak na vlastní oči viděl během poválečného divokého odsunu Němců vraždu svých rodičů. Nechybí ani příběhy z období normalizace a mezi komiksovými hrdiny vystupuje i spolupracovník Státní bezpečnosti.

„Příběhy jsou často provázané, nesnadné výkladu a brání se zjednodušení - tak jako dějiny samotné,“ doplnil Mikuláš Kroupa, který spolu s Adamem Drdou a Davidem Bartoněm připravil komiksové scénáře.

Pestré je také výtvarné ztvárnění cyklu - každý z třinácti příběhů nakreslil jiný výtvarník. Projekt je tak i přehlídkou současného česko-slovenského komiksu. „Vytipovali jsme umělce stojící na špičce současné tvorby a jsme rádi, že většina z nich spolupráci přijala," uvedla koordinátorka projektu Jana Fantová. Za výtvarníky jmenujme alespoň zmíněného Tomáše Kučerovského, Toy_Box, Nikkarina, Václava Šlajcha, Jana Bažanta či Martina Plška.

Komiksový příběh Jiřiny Tvrdíkové

V průběhu následujících měsíců budou komiksové příběhy vycházející ze skutečných událostí publikovány v sobotním vydání MF Dnes, časopisech Čilichilli, Babylon a Junák. Celý projekt umožnila podpora Nadace Crocodille.

autor: Lenka Kopřivová
Spustit audio