O Kristýně, Davidovi, Jonášovi a Martinovi (úterý 6. dubna 1999)

6. duben 1999

O Kristýně:

Stále není jasné, jestli Kristýna ve východním Senegalu zahynula, anebo tam jen ztratila "batůžek". Jak jsme informovali minulý týden, na loňském Kristýnině a Davidově hnízdě se objevili dva čápi, z nichž jeden měl kroužky umístěné stejně jako Kristýna (kovový na pravé noze dole, barevný na levé nahoře). Z videozáznamu ho nebylo možné identifikovat; pouze podle velikosti se dalo odhadovat, že jde o samičku.

Stejně jako Kristýna -tedy kovovým kroužkem na pravé noze dole a barevným na levé nahoře- byla označena všechna čapí mláďata kroužkovaná v roce 1995. Celkem jich bylo víc než dvě stě (28 v Lotyšsku, 14 v Polsku, 19 v Bělorusku, 33 v Maďarsku, 60 v České republice, 14 v Estonsku, 27 na Slovensku, 6 v Belgii a neznámý počet na Ukrajině a v Bulharsku). Pokud budeme vycházet z relativně optimistických odhadů, že v prvním roce jich zahynulo 65 procent, ve druhém 30 procent a ve třetím a čtvrtém po 20 procentech, dojdeme k tomu, že dodneška žije méně než šestina, tedy něco přes třicet tímto způsobem označených čápů (z toho polovina samiček). Pokud bychom pracovali pouze s českými čísly, dojdeme zhruba k deseti žijícím čápům (pěti samičkám). To samozřejmě vypovídá o mnohém, ale nikoli o tom, jestli se na hnízdě objevila právě Kristýna. Pokládal jsem však za důležité tato čísla uvést.

V pátek odjeli do Brd VolvoX a František Pojer, aby změnili záběr kamery (je možné to udělat poměrně rychle a na dálku). Celé Velikonoce jsme pak čekali, jestli se na hnízdě kroužkovaný čáp objeví a jestli kód barevného kroužku půjde v detailním záběru přečíst. Od pátku do neděle večer se však na hnízdě žádný čáp neukázal! (Znamená to, že čáp s kroužky byl na hnízdě jen jednou, a to v neděli 28. března, neoznačený čáp v pondělí 29. a v úterý 30. března.)

Jeví se mi to velmi špatně. Čápi jako by si hnízdo jen "oťukli" a pak se vydali jinam.

O Davidovi:

Uvažovali jsme o možnosti (jedné z mnoha), že David zahnízdil někde nedaleko hnízda, které loni sdílel s Kristýnou. Na Velikonoce jsem si proto naplánoval, že se hypotetické nové hnízdo pokusím najít. Po Davidovi ale nebylo ani slechu.

Až v neděli ve čtvrt na sedm večer jsem zaslechl slabý signál Davidova pozemního vysílače a po dalších dvou hodinách jsem od něj byl nanejvýš několik set metrů. Spal 17 kilometrů vzdušnou čarou od loňského hnízda. Zavolal jsem Františkovi Pojerovi kde asi jsem. Není poblíž nějaké čapí hnízdo? Franta se podíval do svých map a za chvíli volal zpátky, že stojím přímo nad hnízdem, které čápi s přestávkami obývají už asi patnáct let.

Včera jsme se k tomuto hnízdu vydali za světla - a uviděli na něm Davida.
(Je velká otázka, co se v Brdech děje. David asi poblíž loňského hnízda čekal na Kristýnu, ale pak mu došla trpělivost, nebo ho cizí čápi vyhnali.)

O Jonášovi:

Satelity Jonáše znovu potvrdily na jihozápadě Španělska. Očekáváme ale, že se brzo vydá na cesty; mokřiny u Guadalquiviru totiž rychle vysychají a většina čápů už je opustila.

O Martinovi:

Martina jsme vysílači označili v létě 1997, zimoval v Mali a na jaře se vrátil do Brd. Z hnízda, které obsadil, ho ale vyhnali jiní čápi a Martin se ztratil. Protože předpokládáme, že by se mohl vrátit do stejných míst, pokoušíme se ho najít. Jeho pozemní vysílač má už asi vybitou baterii, František Pojer proto o Velikonocích kontroloval hnízda, na nichž se Martin mohl (teoreticky) usadit. Zatím bez výsledku. (Je to ovšem složitá věc, hnízd je mnoho a o všech určitě nevíme, navíc jen málokdy je na nich vidět oba čápy.)

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio