Novou ornitologickou pozorovatelnu mají v Chropyni

4. květen 2015

Správa CHKO Litovelské Pomoraví vybudovala novou pozorovatelnu pro ornitology i turisty na břehu Chropyňského rybníka v Chropyni na Kroměřížsku. Pozorovatelnu si v těchto dnech vyzkoušeli i členové Moravského ornitologického spolku z Přerova a byli velmi spokojeni.

Chropyňský rybník je totiž významnou ornitologickou lokalitou, na které je možno pozorovat až 135 druhů ptáků. Z chráněných druhů zde hnízdí například potápka černokrká, která byla letos vyhlášena ptákem roku. Chropyňský rybník je jednou z mála lokalit v ČR, kde tato potápka hnízdí každoročně. V rákosinách a v břehových porostech hnízdí i slavík obecný, rákosník velký, zrzohlávka rudozobá a bukáček malý - naše nejmenší volavka. Ojediněle zde můžete potkat i ptačí rarity a vzácnosti, jako je potápka žlutorohá, potápka rudokrká, kvakoš noční, rybák černý a sýkořice vousatá.

Národní přírodní památka Chropyňský rybník je nejstarší rezervací na Kroměřížsku, vznikla v roce 1954. Hlavním důvodem jeho ochrany je výskyt silně ohrožené vodní rostliny kotvice plovoucí a hnízdní kolonie racka chechtavého. V posledních letech na rybníce hnízdí i velmi vzácný racek černohlavý a často se zde zdržuje labuť zpěvná, ornitology zvaná „Zpěvanka“. Jde o severskou labuť, která je zvláštní tím, že se na střední Moravě zdržuje celoročně od roku 2005. Poznáte ji podle žlutého krčního límce s kódem 7R42.

autoři: Jiří Šafránek , Moravský ornitologický spolek
Spustit audio