Nová odysea pokračuje

21. květen 2008

Kdo by neznal Africkou odyseu? Sledování čápů černých na cestách z Evropy do Afriky za pomocí satelitních vysílaček probíhá od roku 1995 a které od roku 2002 pokračuje jako Nová odysea.

Za 5 let trvání akce se podařilo označit satelitními vysílačkami celkem 18 čápů černých ze středních a západních Čech. Výsledky jejich telemetrického sledování pak ukázaly existenci dvou základních migračních tras z Čech (potažmo z celé Evropy) do Afriky - západní (přes Gibraltar) a východní (přes Turecko, Bospor a Dardanely).

Nová odysea

V roce 2002 se pozornost projektu zaměřila víc na východ - na čapí populace hnízdící na Sibiři, v Mongolsku a Číně, které při svých cestách na jih musí překonat "střechu světa".

V roce 2002 a 2003 bylo odchyceno celkem 5 čápů černých na Sibiři a v letech 2004 a 2005 dalších šest čápů v Mongolsku - tedy na hnízdišti. Loni jsme ale zkusili obrácený postup - odchytit čápy na zimovišti - tedy v Indii. Nakonec se podařilo odchytit dva jedince.

Na začátku čapí migrace, tedy během dubna, se z Asie ozývaly celkem tři vysílačky. Dvě, které patřily čápům odchyceným v Indii a Markovi - který byl chycen v roce 2005 v Mongolsku.

Aktuální informace o migraci čápů černých najdete na webu www.rozhlas.cz/odysea.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

Více z pořadu