Neštěstí na stadionu Hillsborough

15. duben 1989

15. dubna 1989 získala klubová hymna fotbalového klubu Liverpool FC "Nikdy nejdeš sám" (You'll never walk alone) poněkud jiný význam. Dav liverpoolských fanoušků, kteří se snažili procpat na tribuny stadionu Hillsborough, totiž kvůli nedostatečným bezpečnostním opatřením ušlapal celkem 96 lidí ze svého středu.

Onoho dne se na stadionu Hillsborough v Sheffieldu konalo semifinále FA Cupu, nejstarší klubové soutěže na světě pořádané Anglickou fotbalovou asociací. Stanout proti sobě měly týmy, které tehdy patřily mezi ty nejlepší v Anglii - Liverpool FC a Nottingham Forest. V 70. a 80. letech minulého století se odehrávaly významnější pohárové zápasy především na tomto stadionu, proto se zdálo být logické, že i toto utkání se odehraje zde. Stadion sice nepatřil k nejmladším, ale na počátku 60. let byl výrazně přestavěn a jeho tribuny mohly pojmout zhruba 45 000 diváků. Paradoxem je, že přestavby, které měly zajistit bezpečnost diváků, zahrnovaly i kovové konstrukce plotu, jenž měl bránit před vniknutím diváků na hrací plochu. Ten se pak stal pro většinu obětí tragédie smrtelnou pastí.

Liverpoolští fans byli sice několikrát početnější, než fanouškové Nottinghamu, ale byla jim přisouzena chátrající tribuna Leppings Lane, aby byly obě skupiny dostatečně vzdáleny na odvrácených stranách hřiště. Osudovým se ukázalo zpoždění při vpouštění liverpoolských fanoušků na stadion. U turniketů se těsně před utkáním nebezpečně zvyšoval dav lidí, kteří se chtěli včas dostat na stadion. Úzký průchod ale nepojal tak početný dav, a tak tu nastaly první problémy. Tisíce lidí se natlačily do jednoho tunelu, i když mohly na tribunu přicházet všemi čtyřmi podchody, což by katastrofě nepochybně zabránilo. Ještě před utkáním policejní důstojník marně žádal pořadatele, aby bezodkladně otevřeli další vstupy, ale vyhověli mu až osm minut před začátkem utkání.

Tragédie na stadionu Hillsborough

Zatímco jinde bylo prázdno, střední terasa tribuny Leppings Lane byla doslova našlapána fanoušky. Ti první byli přitlačeni až ke spodnímu oplocení a bariérám, které chránily hrací plochu. Navíc zazněl počáteční hvizd rozhodčích, začalo se hrát a tisíce fanoušků ještě stále neviděly na hrací plochu. Pohyb jediným koridorem ještě zintenzívnil. To co bylo původně legrací, stalo se scénou z horroru. Fanoušci přitištění dole na plot jej začali přelézat a křičeli na policisty, aby otevřeli uzamknuté branky. Někteří byli z ústí tunelu vytahování na horní terasu tribuny, kde bylo poměrně volno. Šťastní byli ti, kterým se takto podařilo utéct smrti. Hráči, rozhodčí ani fanoušci Nottinghamu zatím netušili, co se děje a domnívali se, že alkoholem posilnění fans Liverpoolu opět provádějí tradiční nepřístojnosti. Utkání bylo přerušeno a z tribuny Nottinghamu se ozývaly hanlivé výkřiky. Teprve po dlouhých dvaceti minutách se objevily první sanitky.

Pro mnohé však už bylo pozdě, nešťastní fanoušci buď byli ušlapáni nebo prohráli boj o kyslík. Přímo na stadionu Hillsborough vyhasl život 95 lidí, 96. oběť zemřela v nemocnici o čtyři roky později a dalších 766 fanoušků utrpělo zranění. Nejhorší katastrofa v dějinách anglického fotbalu se dovršila během několika málo minut. Vyšetřovací komise lorda Taylora posoudila míru selhání a obvinila místní úřady i samotný klub z nezvládnutí situace a také policii z nedostatečné připravenosti. Příznivci liverpoolského klubu v tom tentokrát, narozdíl od bruselské tragédie, byli nevinně. Neštěstí na Hillsborough nastartovalo revoluci na fotbalových stadionech. Zmizely ocelové bariéry, byla zavedena místa jenom k sezení, bezpečnost na stadionech hlídá moderní monitorovací zařízení. Můžeme jen doufat, že se taková událost nebude už nikdy více opakovat...

autor: Libor Vykoupil
Spustit audio

Více z pořadu