Nejpronásledovanějším náboženstvím světa je křesťanství

16. červen 2007

Německý týdeník Die Zeit se věnuje skutečnosti, že křesťané jsou celosvětově vystaveni stále většímu pronásledování. Dochází k němu zejména v muslimských zemích. "Sekularizované kulturní elity Západu si zvykly na to, že se křesťanství mohou nelítostně vysmívat. Nemají se totiž čeho obávat - nehrozí jim žádná fatwa a na jejich adresu nepřicházejí žádné výhrůžky smrtí. Mohou se dokonce holedbat tím, jak kritického jsou ducha," poznamenává Die Zeit.

Křesťanskou víru lze proto smést ze stolu jako relikt iracionální minulosti. Vzhledem k americkému křesťanskému fundamentalismu je navíc křesťanské víře možno vytýkat škodlivý vliv na politiku Spojených států. Z tohoto pohledu je nepředstavitelé považovat křesťany za oběti. Na rozdíl od muslimů, jejichž spolky a mluvčí si na Západě rádi a často stěžují na to, jak velká panuje všude kolem nich islamofobie a jak jsou vystavováni nejrůznějším formám diskriminace.

"Ale skutečnosti vypadá jinak," je přesvědčen německý týdeník. Nikde jinde nemají podle něj muslimové více náboženské a politické svobody než v liberálních demokraciích západního světa. Oproti tomu křesťané na celém světě jsou vystaveni stále většímu pronásledování. Humanitární organizace Open doors, která se věnuje ohroženým křesťanským komunitám a jednotlivcům po celé planetě, v této souvislosti hovoří o těch nejzávažnějších projevech nespravedlnosti na světě. A nejhorší na tom je, že si toho téměř nikdo nevšímá.

Kvůli své víře je v současnosti pronásledováno zhruba 200 milionů křesťanů ve více než 60 zemích. Buďto se v jejich případech jedná přímo o perzekuci, nebo jsou tito lidé nejrůznějšími způsoby znevýhodňováni ve svém soukromém i pracovním životě.

Dokonce i buddhistické království Bhútán, vyznávající náboženství, které je všeobecně spojované s tolerancí, odmítá uznat existenci křesťanské víry. V Indii je na vzestupu fundamentalistické hinduistické hnutí, v mnoha indických státech už byl schválen zákon, který zakazuje šíření křesťanské víry.

Stejně tak neztratili nic ze své staré ateistické nenávisti ani ještě přežívající komunistické státy. V Číně, kde navzdory všemu počet křesťanů roste a v současnosti dosahuje zhruba 70 milionů, je za mřížemi více lidí vyznávající učení Ježíše Krista než kdekoliv jinde ve světě. V sousední Severní Koreji přežívá 50 000 křesťanů v pracovních táborech, v nichž je mučení na denním pořádku.

Ovšem nejhorší situace panuje pro křesťany v islámském světě. V některých státech vlády pronásledování křesťanů zakazují a trestají. Mnohem častěji však toto pronásledování vychází přímo z mešit a z lidu na ulici, a to se stále větší silou. Zvlášť akutní je tento problém podél hranice mezi křesťanskou a animistickou Afrikou a islámským severem černého kontinentu. A ta prochází mnoha africkými zeměmi - od Keni a Súdán až po Nigérii.

Na Blízkém východě se nacházejí ty vůbec nejstarší křesťanské komunity. V současnosti se však rapidně zmenšují a hrozí jim zánik. Papež a arcibiskup z Canterbury, který stojí v čele anglikánské církve, vyzývají křesťany, kteří v této oblasti ještě žijí, aby odolali "pokušení emigrace".

A to přesto, že musejí, jak doslova prohlásil Benedikt XVI., žít "život, ve kterém je málo světla a mnoho stínů". Jako ukázkový příklad může sloužit Betlém. Ještě v roce 1948 tvořili křesťané 85 % obyvatel, dnes je jejich podíl pouze 12 %.

V zemích jako je Írán nebo Saudská Arábie jsou křesťané zcela jasně utlačováni. Bohoslužby jsou zakázány, stejně tak je zakázána křesťanská literatura. Diskriminace tam má mnoho podob: na univerzitách dosahují muslimské studentky lepších výsledků, protože je jim za znalost Koránu automaticky připisováno 20 bodů k dobru.

Násilí vůči křesťanům je stále častěji na pořadu dne v Pákistánu, Turecku i Nigérii. Ne vždy lze vinit vlády oněch zemí. V Egyptě, kde žije zhruba 10 milionů koptských křesťanů, sílí islámský fundamentalismus a s ním i násilí. V Pákistánu je účinným prostředkem potlačování křesťanů islámské právo šaríja. Tamní křesťané jsou považování za "špiony", kteří jsou zodpovědni za všechno zlé - za americkou invazi do Iráku, za dánské karikatury, za údajné utlačování muslimů všude ve světě.

Zvlášť tragická je podle týdeníku Die Zeit situace křesťanů na Blízkém východě. Tamní společnost na ně totiž vždy nahlíží v souvislosti se Západem, ale Západ sám je téměř neregistruje. A to platí zejména pro Evropu, která se podle papežových slov už dávno stala "bezbožnou". Je nevyvratitelné, že nejpronásledovanějším náboženstvím světa je křesťanství. A neexistuje stát, který se za utlačované křesťany cítí zodpovědný," uzavírá Die Zeit.

Tento příspěvek byl převzat z pořadu Svět viděný internetem, který vysílá Český rozhlas 6 každý den od 19 hodin 10 minut.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio