Nebezpečné sluneční bouře

20. červen 2005

Takzvané sluneční bouře prý zahánějí vorvaně na pobřeží Severního moře. Vyplývá to ze studie výzkumného střediska university v Kielu srovnávající počet velryb uvízlých na pobřeží v uplynulých 300 letech s odpovídajícími údaji o slunečních skvrnách.

Vorvani na svých cestách napříč oceány potřebují k orientaci navigační systém univerzálního charakteru. Stejně jako poštovní holubi využívají magnetické pole Země. Nevnímají pouze "silné" vlny, které nutí ručičku kompasu, aby ukazovala na sever, ale i jemné anomálie v řádu promilí. Tento orientační systém však stále narušuje Slunce. V době prudkých slunečních erupcí totiž vrhá do vesmírného prostoru velké množství ionizované hmoty, která následně ovlivňuje magnetické pole na Zemi, a vorvani pak ztrácejí orientaci.

Keporkak

Velryby nejsou navíc jediné, kdo trpí slunečními bouřemi. V Severní Americe došlo v minulosti několikrát k výpadkům v dodávkách elektřiny a k narušení regionální radiové komunikace a televizního signálu. Chovatelé poštovních holubů zase odkládají své soutěže, aby nepřišli o své cenné ptáky.

autor: Jan Schlindenbuch
Spustit audio

Více z pořadu