Kdo je Bůh a jaký je?

4. únor 2017

Kdo je Bůh? Jaký vlastně je? To jsou otázky, které si v různých situacích kladou různí lidé. Slyšel jsem nespočet příběhů lidí, kteří se dostali ve svém životě do bodu, kdy došli k závěru, že bůh existuje. Prostě nějak vnitřně věděli, že tady musí být někdo větší, než jsme my lidé.

Naposledy jsem tento příběh slyšel od mladého muže, který půl roku po tom, co se dostal ven z vězení, vykradl nějakou firmu a utíkal s lupem. Když ho pronásledovala policie, havaroval. Byl několik týdnů v kómatu. Po procitnutí prostě věděl, že je tady někdo větší, kdo může dát lidskému životu smysl. Věděl, že Bůh existuje. Netušil, jaký ten Bůh je, nevěděl, kde Ho hledat. Po dlouhé rehabilitaci, kdy se učil chodit a mluvit, opět nastoupil do vězení. A tam se setkal s vězeňským kaplanem, který mu představil Bibli. A tento mladý muž pochopil, že v Bibli se představuje Bůh, o jehož existenci věděl, ale kterého neznal. Našel tam Boha, který mu nabízí přátelství a on tuto nabídku přijal. A ten okamžik zásadně změnil jeho život.


Než se hory zrodily, než vznikl svět a země, od věků na věky jsi ty, Bože (Žalm 90,2).

V naší zemi přibývá těch, kteří věří, že je tady něco nebo někdo větší než jsme my lidé. Mnozí mají pocit, že tato vyšší bytost mlčí a že je nepoznatelná. Bible nám však popisuje Boha, který se člověku představuje. A nejen to!

Dovolte, že použiji jedno přirovnání. Pomocí nám může Facebook. Různí lidé mají na Facebooku svoji stránku. Když si tu stránku prohlédnete, dokážete si udělat o daném člověku jakýsi názor. Evangelium je jako Boží profil na Facebooku. Bůh se nám představuje. Ale navíc vám z něj přišla nabídka přátelství. Prohlédněte si ten Boží profil. Sáhněte po Bibli a přečtěte si třeba jedno z evangelií, kde najdete představení osoby Ježíše Krista. Udělejte si o Něm sami úsudek. A pak se rozhodněte, zda tu Jeho nabídku přijmete či nikoli. Já jsem ji přijal. A nikdy jsem nelitoval.

Milí posluchači, mějte krásnou sobotu, a pamatujte, že věčný Bůh vám poslal žádost o přátelství!

Autor je farář Slezské církve evangelické v Třinci.

autor: Michal Klus
Spustit audio