Bůh mu řekl: „Blázne!“

13. květen 2017

Minulý týden jsem byl součástí jednoho komorního setkání, kde jeden z účastníků několikrát vykřikl: „Jak to, že jsem to neviděl dříve?“ „Jak to, že jsem to neviděl dříve?“ Co už teď vidí? Došel ve svém životě do bodu, kdy uviděl, že nad námi je někdo větší.

Tento můj přítel našel v Bohu navíc toho, kdo odpouští. V Ježíši Kristu našel novou svobodu a ta proměňuje jeho život. Přesto nemůže pochopit, jak je to možné, že tak dlouho neviděl, a tím pádem proplýtval kus života. A teď se ptá, proč neviděl dříve. Nevím, proč neviděl dříve, ale jsem velmi vděčný, že teď vidí. On vidí.

Dokážu si představit, že podobných lidí bylyv historii tisíce, stovky tisíců. Jedním z nich byl zločinec ukřižovaný vedle Ježíše. Ten si uvědomil svůj hřích, vírou uviděl v Ježíši Krále a přijal od Něj zaslíbení, že ještě toho dne bude s Ním v ráji. I on se možná ptal, proč to neviděl dříve. Nicméně on také uviděl. Pozdě, ale ne příliš pozdě. A já jsem vděčný, že máme tento příběh v Bibli.

Děkuji Bohu, že i já sám mohu říci to, co řekl slepý muž, kterému Ježíš vrátil zrak: „Byl jsem slepý, ale nyní vidím.“ Věřím, že i mnozí z vás mohou vyznat to stejné: „Byl jsem slepý, ale nyní vidím.“ Raduji se, že Ježíš Kristus otvírá i dnes duchovní oči lidí.

Na druhé straně si uvědomuji, že je mnoho těch, kdo stále nevidí. Respektive jejich slepota je vede k tomu, že vidí především sami sebe a žijí, jako by sami byli bohové, jako by všechno měli pod kontrolou. Ježíš vypráví příběh o jednom takovém člověku a potom přidává Boží reakci právě na toho člověka: Bůh mu řekl: „Blázne!“ V Božích očích je ten, kdo si hraje na boha, bláznem.

Když my lidé vidíme, že si někdo hraje na někoho, kým není, nazveme ho bláznem. Asi to děláme správně, protože Pán Bůh toho, kdo si hraje na boha, také nazývá bláznem. Chtělo by to, abychom viděli, kdo jsme my, a kdo je Bůh. Pak nebudeme blázni. Dnes ještě není pozdě. Dnes ještě Ježíš uzdravuje oči.

Milí posluchači, přejí Vám dobrý zrak!

Autor je farář Slezské církve evangelické a. v. v Třinci.

autor: Michal Klus
Spustit audio