Svátek ženské moudrosti

4. březen 2018

Slavíme Purim, připomínku legendární záchrany v Perské říši, ale i ženské moudrosti. Baptistický kazatel Václav Čermák dostal in memoriam medaili Spravedlivý mezi národy. A poprvé připomínáme Den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi – Birkenau.

Poslední únorový den tohoto roku patřil nejveselejšímu židovskému svátku Purim. Vysvobození Židů z intrik zlého vezíra Hamana si připomněli i členové Židovské liberální unie a její příznivci. Večer plný písní a veselý navštívila s mikrofonem Kateřina Havlíková.

Izraelské ocenění a titul „Spravedlivý mezi národy“ dostal v úterý in memoriam český baptistický kazatel Václav Čermák, který za holocaustu na Slovensku ukrýval šest Židů. Stal se tak sto sedmnáctým Čechem, který obdržel tento izraelský titul. Medaili s nápisem Kdo zachrání jeden život, jako by zachránil celý vesmír, převzala od izraelského velvyslance Daniela Merona jeho dcera Marie Čermáková. Více v příspěvku Jany Šustové.

Vězni z prvního transportu do koncentračního tábora Osvětim na železniční stanici v Tarnově

Letos se v České republice poprvé slaví 9. březen jako významný den. Loni Parlament ČR rozhodl, že si tento den budeme připomínat jako Den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi – Birkenau. Více se dozvíte od Kamily Schusterové.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio