Na odhozenou gumičku málem doplatil životem

24. listopad 2006

"Neodhazujte, prosím, žádné odpadky!!!" volala by jistě všechna malá zvířata žijící okolo nás, kdyby jen mohla mluvit. Neumíte si představit, jak mnoho jim dokáže ublížit třeba jen bezděky odhozená vlasová gumička.

Mládě ježka tuto skutečnost málem zaplatilo životem, když si teď na podzim shánělo potravu v listí v zahradní části centra Benešova. S drobnou rankou na boku jej na konci září přijala do své péče Stanice pro handicapované živočichy Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi. "Ránu vyčistíme, vydezinfikujeme a ježek bude v pořádku," řekla nálezkyni poraněného mláděte pracovnice Stanice při Českém svazu ochránců přírody ve Vlašimi. Ke zcela jinému zjištění však dospěla na ošetřovně, kdy se po důkladnější kontrole již rozvinutého ježka ukázala hluboká a rozsáhlá rána za předními končetinami, téměř kolem celého tělíčka sotva dvousetgramového ježčího mláděte. Rána byla plná hnisu a muších larev. Způsobila ji obyčejná gumička do vlasů, kterou někdo ztratil nebo bezmyšlenkovitě odhodil, a ježek si ji při shánění potravy nechtěně navlékl až za přední končetiny. "Nebýt okamžitého a důkladného vyčištění rány, dezinfekce a aplikace antibiotik, hrozila by mláděti sepse a smrt," říká Lenka Šafránková, která se ve Stanici pro handicapované živočichy stará o veterinární péči.

První pomoc pro ježky

Díky pravidelnému čištění rány a další intenzivní péče se mládě z akutního stavu infekce po deseti dnech dostalo a začalo intenzivně přijímat potravu. Během rekonvalescence a následné péči ve venkovním výběhu dosáhl ježek na konci října hmotnost 750 gramů, což je postačující pro přečkání zimy, a na počátku listopadu byl vypuštěn zpět na místo nálezu.

autor: tisková zpráva
Spustit audio