Na Adama a Evu čekej oblevu

9. prosinec 2002

Titulek mého povídání o prosincovém počasí v žádném případě není předpovědí pro letošní Vánoce, ale jen jednou z pranostik, která patří mezi tzv. singularity, tedy poměrně pravidelné odchylky od celkového trendu meteorologického prvku, v tomto případě teploty. Statisticky je dokonce prokázáno, že vánoční obleva se vyskytuje s větší pravidelností než třeba jarní ledoví muži nebo letní Medardova kápě. Toto vánoční oteplení, způsobené přílivem relativně teplého a vlhkého oceánského vzduchu od západu, bývá jakousi kompenzací poměrně mrazivého období, které bývá v první polovině prosince.

O tom svědčí i pranostika: O svaté Barboře, ležívá sníh na dvoře. Pokud vánoční obleva skutečně nastane, odporuje tak trochu kalendáři. 21. prosince totiž nastává zimní slunovrat, kterým astronomicky začíná zima. A tak se dostáváme do období, kdy měřeno délkou slunečního svitu trvá den necelých 9 hod. Prosinec je po lednu a únoru třetí nejstudenější měsíc s průměrnou měsíční teplotou - 1,0 stupeň Celsia. Dlouhodobé teplotní normály pro průměrné denní teploty jsou od + 2,2 stupňů Celsia na začátku měsíce do - 0,7 stupně Celsia na jeho konci a záporné jsou pak až do prvních únorových dnů. I prosincová noc už může být opravdu krutá, jako např. v roce 1779, kdy 29. prosince klesla rtuť teploměru v pražském Klementinu až na - 26,2 stupně Celsia. Naopak 5. prosince 1961 byla denní max. teplota + 17,4 stupně celsia.

Zimní mraky

Pokud trvají teplejší dny déle, zmatou i přírodu, a pak se objeví pupence na šeříku, zlatém dešti i na některých ovocných stromech. Ale pokud je teplotní chod normální, rostlinná říše už tvrdě spí. Ta živočišná je o něco živější, zvláště na nezamrzlých vodách, kde rejdí racci, kachny i labutě, a to zvláště tam, kde se podává něco k snědku.

Ale zpět k prosincovým pranostikám. K těm štědrovečerním patří jedna zvláště sympatická: Padá-li o štědrovečerní noci sníh, urodí se mnoho chmele i vína. Chmurně prognostická je jedna z božihodových: Na Boží hod vítr od západu přinese mor, od východu válku, od půlnoci hlad a od poledne dobrý rok. A na Štěpána nezapomeňte světit oves, hrách a ječmen. A ještě jednu rádoby meteorologicky předpovědní: Podle počasí dnů od Vánoc do Tří králů, určuje se počasí na 12 měsíců roku příštího.

autor: Magdalena Lípová
Spustit audio

Více z pořadu