Minutový průlet rozhlasovým archivem: jak se měnila účast v eurovolbách od roku 1979?

21. květen 2019

Eurovolby v Česku provází rok co rok nižší účast – v roce 2014 přišlo odevzdat svůj hlas pouze 18,2 procenta voličů. Účast klesá i na unijní úrovni. Nejvyšší byla v prvních volbách do Evropského parlamentu před čtyřiceti lety. Skoro 62 procent. Přitom už tehdy zprávaři Českého rozhlasu mluvili o „nezájmu občanů“. Archiváři se ponořili do historie rozhlasu a našli zajímavé příspěvky k eurovolbám i účasti v nich. Kolik nás přijde letos?

V prvních volbách do Evropského parlamentu před čtyřiceti lety byla účast skoro 62 procent, v roce 2014 jenom 42,61 %. I když účast klesá napříč Evropou, dolů ji táhnou hlavě nové členské státy – včetně Česka. Minutový průlet rozhlasovým zpravodajstvím ale ukazuje, že už v roce 1979 se referovalo o nízkém zájmu občanů. 

Problémem je mimo jiné nízké povědomí, o čem vlastně Evropský parlament rozhoduje, uvedl pro iROZHLAS.cz v únoru sociolog Daniel Prokop. S tím souhlasí také politolog a analytik České televize Kamil Švec. „Většina lidí v tom má zmatek, volby jsou tak pro ně nezajímavé,“ řekl.