Milan Slezák: Barma utužuje vztahy s Čínou

8. září 2010

Vůdce jedné z nejodpornějších diktatur světa, barmský generál Than Šwej, je na čtyřdenní návštěvě Číny. Po pekingských jednáních s prezidentem a generálním tajemníkem Komunistické strany Číny Chu Ťin-tchaem a premiérem Wen Ťia-paem bude generál obdivovat šanghajské Expo a město Šen-čen, kde se před třiceti lety začalo s mimořádně úspěšnými čínskými ekonomickými experimenty.

Barma a Čína jsou sousedé, ale blízko k sobě mají i jinak. Obě země pohrdají západním konceptem lidských práv a s těmi, kteří se režimu postaví, zacházejí nevybíravě.
Čína chce barmské suroviny - a pokud jde o suroviny, je Barma zemí zaslíbenou - a chce mít možnost strategického přístupu k Indickému oceánu (který omývá barmské břehy). Barmská diktatura je pro Číňany příjemnějším sousedem než demokratický režim, který by se přiklonil k Západu.

Barma chce čínské zboží a zbraně, a také je dostává. To jí pomáhá úspěšně obcházet sankce, které na ní z řady důvodů, ale hlavně kvůli potlačování opozice, uvalil Západ.

Nenahraditelná je pro Barmu čínská diplomatická podpora a ochrana. Také ta jí pomáhá čelit nátlaku demokratického světa s lehkostí.

Than Šwej si do Číny zjevně přiletěl pro ujištění, že Peking bude jeho zemi i nadále všestranně podporovat, a toto ujištění si z Číny určitě odveze. Stejně jako čínský souhlas s generálským projektem barmských voleb, které jsou plánovány na listopad. Už před návštěvou vyzvalo čínské ministerstvo zahraničí svět, aby barmské volby podpořil.

Přesto se čekalo diskrétní, ale důrazné čínské naléhání, aby Than Šwej vtiskl hlasování náznak solidnosti. Zdá se, že i Číňany přestává bavit brát se za Barmu v situacích, kdy by pro zlepšení svého jména mohla něco udělat také sama. Barmské volby, první po jedenadvaceti letech, jsou k tomu příležitostí.

Ale to by nesměly vypadat tak, jak vypadat budou. Bude to podfuk, pouhá hra na demokracii.
Za prvé, čtvrtina křesel v obou parlamentních komorách bude vyhrazena armádě. Což bude stačit na zablokování případných ústavních změn, které by generálům nebyly po chuti.

Za druhé, koncem dubna svlékly uniformu hromadně tři desítky vyšších důstojníků včetně premiéra Theina Seina. Všeobecně se očekává, že budou zvoleni do parlamentu – což jim zajistí nejen vliv, ale také imunitu. Takže i kdyby je chtěl nakrásně popotahovat třeba za rozkaz k střelbě do neozbrojených demonstrantů, neprojde mu to.

Za třetí, strany, které se vládnoucí juntě nezdají, jsou všemožně diskriminovány a jejich kandidáti hlásí šikanu.

A za čtvrté a za poslední: pod průhlednou záminkou dala junta z volebního boje vyřadit vítěze posledního hlasování z roku 1989, Národní ligu pro demokracii. Volební zákon totiž stanoví, že kandidovat nemůže nikdo, kdo má trestní záznam, anebo za manžela/manželku cizí státního příslušníka. Což je případ dlouholeté vůdkyně opozice, nositelky Nobelovy ceny, mezinárodně uznávané političky Do Aun Schan Su Ťij. Kterou barmští generálové drží v takřka nepřetržitém domácím vězení.

Národní liga pro demokracii tak čelila nezáviděníhodnému dilematu. Buď by kandidovala bez Su Ťij a dalších předáků, kteří byli rovněž odsouzeni. Ale tímhle ústupkem by mohla přijít o hodně voličských hlasů a srážet by ji mohli být i méně známí kandidáti, které by pak musela nasadit. Jenomže - kdyby trvala na kandidatuře Su Ťij a svých dalších letitých vůdců, volební komise, poslušná generálů, by ji promptně z voleb vyřadila.

Národní liga vyřešila těžkou volbu tím, že se rozpustila.

Ale zpět k návštěvě generála Thana Šweje v Číně.

I když jsou čínsko-barmské vztahy velmi dobré a rozhodně je nezakalí ani diskuse o chystaném barmském volebním podvodu, je tu cosi, co by pár ostrých slov z čínské strany vyvolat mohlo. Barmská armáda léta čelí povstalcům z jednotlivých národnostních skupin. A loni se energicky pustila do partyzánů barmsko-čínského původu. O rozsahu bojů svědčí fakt, že ve snaze utéci před nimi překročilo barmsko-čínskou hranici více než 30 tisíc uprchlíků. To hrozí destabilizací oblasti - a o něco takového nemá Peking zájem. Takže to nejmenší, co chtěla Čína od Thana Šweje v tomto ohledu slyšet, bylo, že se nic podobného už nebude opakovat.

Těžko říci, na co v Číně se barmský generál těšil nejvíce, ale jistě se mu bude líbit v kolébce čínských reforem Šen-čenu. Rád si tam znovu vyposlechne, že k rozmachu ekonomiky (který se Barmě stále nedaří) není vůbec nutné liberalizovat politiku. Prosperující hospodářství, pevná politická uzda – to je ideální kombinace nepochybně i podle Than Šwejových představ.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: msl
Spustit audio