Metropolitní kapitula v Praze u svatého Víta

15. listopad 2008

Metropolitní kapitula v Praze u svatého Víta slaví výročí založení. Připadá na 11. listopad. Se šéfem kapituly jsme si povídali o jejích neuvěřitelných dějinách.

Kam lze datovat začátky svatovítské kapituly? Podle jejího ředitele Pavla Kopačky do období, kdy kolegiu kněží bylo svěřeno, aby připravili vše potřebné pro zřízení samostatné diecézní správy.

"Což se datuje do roku 971, kdy v Praze vnikalo biskupství. Už tehdy kapitula existovala jako sbor kněží při kostele svatého Víta na Pražském hradě."

Až do založení pražské Karlovy univerzity spravovala svatovítská kapitula katedrální školu. Vyučující měli titul "mistr" a byli mezi nimi vynikající učenci evropského věhlasu.

"Původně byla kapitula poradním orgánem biskupa. Bylo to vzdělávací a kulturní centrum. Z kapituly odcházeli mistři na pražskou Karlovu univerzitu. A členové kapituly byli vzdělanci, kteří k nám stahovali bakaláře a žáky z celé Evropy."

A zkuste si tipnout, kdo patřil mezi nejznámější členy kapituly.

"Mezi jinými byl členem a kanovníkem kapituly kronikář Kosmas tenkrát ještě se svou manželkou. Tehdy totiž ještě neexistoval celibát."

Kapitula na Pražském hradě není jediná. V republice jich je podle Pavla Kopačky víc.

"V Praze a jejím okolí jsou kapituly čtyři - kapitula Vyšehradská, kapitula ve Staré Boleslavi a kapitula Karlštejnská. A jenom na Pražském hradě jsou to kapituly dvě - metropolitní kapitula a kapitula U všech svatých."

Metropolitní kapitulu tvoří čtyři prelatury a osm sídelních kanonikátů. Místo probošta a děkana je obsazováno volbou.

"Zatímco hierarchie církve je odshora pevně dána, tak kapituly jsou demokratickými orgány. Kapitula si své orgány volí a hlasuje se prostou většinou."

Metropolitní kapitula u svatovítské katedrály je jednou z našich nejstarších institucí. Nepřetržitě funguje více než 1000 let.

Spustit audio

Více z pořadu