Meteor o vyhynutí neandrtálců, divokých kočkách a letu much

5. červen 2021

Poslechněte si:

  • 01:35 Vyhynuli neandrtálci kvůli přepólování Země?
  • 18:50 Objev nemoci AIDS
  • 24:03 Vrací se divoká kočka?
  • 34:35 Poznají se koně v zrcadle?
  • 41:58 Mají mouchy gyroskop a rychloměr?

Vyhynuli neandrtálci kvůli přepólování Země?

Tvář neandrtálce a současné ženy - ilustrační foto

Život na Zemi je chráněn před kosmickým zářením zemskou magnetosférou generovanou roztaveným zemským jádrem. Jenže nepracuje stále stejně. Občas zeslábne, přepóluje se, magnetický pól putuje po povrchu Země. V tomto období se může zvýšit počet částic dopadajících na povrch. Právě taková epizoda stará 42 tisíc let se stala předmětem nového výzkumu. V Austrálii vyhynula velká zvířata, člověk se uchýlil do jeskyní, vymřeli neandrtálci. Opravdu za to mohlo oslabené zemské magnetické pole? Na to jsme se ptali dr. Eduarda Petrovského z Geofyzikálního ústavu AV a prof. Viktora Černého z Archeologického ústavu AV.

Objev nemoci AIDS

Vyšetření na virus HIV

Odhaduje se, že AIDS má dosud svědomí už 33 milionů obětí a nakazilo se 76 milionů lidí. Aktuálně má virus HIV v sobě asi 38 milionů lidí, z toho asi 1,5 milionu dětí. Léky na nemoc, antivirotika, berou asi dvě třetiny nakažených. Ročně se v průměru nakazí necelé 2 miliony lidí a zemře necelý milion. Hrozivé onemocnění, které ničí imunitu se poprvé podařilo rozpoznat přesně před 40 lety. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Vrací se divoká kočka?

Tuto kočku divokou zachytila fotopast v Doupovských horách

Poslední dobou slýcháme zprávy o návratu divoké kočky do české přírody. Není to ale ve velké míře. Daří se jim v konkrétních oblastech Slovenska, Rakouska a Německa a občas se některé zatoulají až na naše území. Mnoho prostoru v přírodě jim ale člověk neponechal. Problémem také je, že se úspěšně dokáží křížit s kočkami domácími. Rozpustí se v budoucnu jejich genom v početnějším genomu domácích mazlíčků? A jak vůbec rozpoznat kočku domácí od divoké? Své zkušenosti popsal zoolog Jan Andreska.

Poznají se koně v zrcadle?

03705357.jpeg

Tzv. zrcadlový test se provádí u živočichů, aby se zjistilo, zda se poznají v zrcadle. Obvykle se jim na hlavu namaluje nějaký nápadný barevný symbol, zvíře se umístí před zrcadlo a sleduje se, jestli na to bude nějak reagovat. Pokud pozná, že má na sobě něco divného, bude se to snažit odstranit. Není mnoho zvířat, která se poznají. Umí to lidoopi, delfíni, straky, vrány nebo ryba pyskoun rozpůlený. Nový pokus se snažil ověřit, zda se v zrcadle poznají i koně. Jak to celé probíhalo a dopadlo, nám popsal biolog prof. Jaroslav Petr.

Mají mouchy gyroskop a rychloměr?

Kam v zimě mizí mouchy?

Moucha při letu mávne křídly až 200krát za sekundu. Její svaly musejí být neobyčejně pevné a silné. Let mouchy studovali vědci. Zajímalo je, jak pozná rychlost, kterou letí. Objevili při tom rychloměr v podobě tykadel. Čím vyšší rychlostí moucha letí, tím více se jí vlivem větru ohýbají. Mouchu lze takto i zmást, pokud ji necháme letět ve větrném tunelu. Sníží frekvenci kmitání křídel, protože nabude dojmu, že už letí dost rychle. Jak ale moucha pozná kudy letět nebo svou orientaci. Má na to speciální gyroskop. Jak funguje jsme si přečetli v knize entomologa prof. Jana Žďárka Ohroženi hmyzem, kterou vydala Academia.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související