Meteor o umělém životě, armádní vědě a mluvících papoušcích

23. listopad 2019

Poslechněte si:

  • 01:36 Vytvoří vědci umělý život?
  • 11:41 První objev exoplanety
  • 21:10 Pomáhá věda armádě?
  • 31:35 Adopce mezi zvířaty
  • 43:04 Papouškují papoušci?

Vytvoří vědci umělý život?

Logo

Vytvoří vědci umělý život? A proč by to měli dělat? Dr. Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV je přesvědčen, že stvoření umělého života bude důkazem, že vědci opravdu dobře rozumí, co to život je.

Už se to povedlo v počítači, kdy jednoduché simulace buněk o pouhých třech genech mezi sebou bojovaly o výpočetní čas a paměť a vzájemně si konkurovaly podobně jako ve skutečnosti. Je snadné simulovat život?

První objev exoplanety

Exoplanety obíhající v těsné blízkosti mateřské hvězdy záhadně mizí

Dostat Nobelovu cenu je snem každého vědce. Alespoň těch, v jejichž oborech se uděluje. Část letošní za fyziku byla udělena za objev první exoplanety, tedy planety obíhající jinou hvězdu než naše Slunce.

Pro odbornou veřejnost to nebylo žádné překvapení, šlo skutečně o přelomový objev. Jestli něco překvapilo, tak fakt, že to Nobelovu výboru trvalo 24 let. Objev jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Pomáhá věda armádě?

Logo

Nepochybně ano, jinak by byla výbava dodnes na úrovni středověku. Vynálezy a patenty hrají v modernizaci armády klíčovou roli. Armády světa si dokonce vybudovaly vlastní výzkumná pracoviště.

Čas od času se utajované novinky představí i veřejnost. Jednu takovou příležitost využil i publicista Karel Sedláček, který navštívil veletrh DSEI v Londýně. Co dalšího kromě nové generace stíhaček a dronů ho zaujalo?

Adopce mezi zvířaty

Lvice

Adoptování dětí je často jedinou možností bezdětných párů. Případně způsobem, jak páry s vlastními dětmi pomáhají sirotkům. Jaká je situace mezi zvířaty? Nebo jde jen o výsadu člověka?

Biolog prof. Jaroslav Petr přesvědčil posluchače, že adopce jsou častější, než bychom čekali a nabývají překvapivých podob. Je například popsán případ lvice, která adoptovala antilopu, přesto, že normálně jde o její kořist.

Papouškují papoušci?

Papoušek

Umí zvířata mluvit? Asi zbytečná otázka. Kdyby ano, dávno bychom si s nimi povídali. Svým způsobem si s nimi povídáme, i když to není naší lidskou řečí. Třeba pejskaři svým mazlíčkům dobře rozumějí. Poznají, jak se cítí, co jim je, jakou mají náladu. Dokážou si spolu hrát…

Jak spolu komunikují zvířata navzájem? Jak jsou na tom se snahou porozumět lidské řeči? A umí ji napodobovat. Těmito otázkami se zabývá kniha Řeč zvířat Evy Meierové, kterou vydalo nakladatelství Grada. V prvním díle jsme se věnovali řeči papoušků.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související