Meteor o poslouchání barev, nejhustší hvězdě a ptačí hitparádě

2. listopad 2019

Poslechněte si:

  • 01:11 První televizní vysílání
  • 07:15 Musí žák překonat učitele?
  • 09:05 Je možné slyšet barvy?
  • 18:28 Kolik váží hvězda v krabičce zápalek?
  • 34:18 Ptačí hitparáda Šest na bidýlku

První televizní vysílání

2. listopadu 1936 ve tři hodiny odpoledne zahájil hlasatel britské stanice BBC pravidelné televizní vysílání. Vysílalo se každý den kromě neděle, a to hodinu od 15 hod a hodinu od 21 hod. Pořad se jmenoval Podívejte se, dívám se na vás.

Vyloženou kuriozitou bylo, že se vysílalo na střídačku ze dvou studií dvěma diametrálně odlišnými systémy. Mimochodem myšlenka televize pochází už z poloviny 19. století. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Musí žák překonat učitele?

Uživatelé kontaktních čoček jsou vůči nejrůznějším očním infekcím obzvlášť zranitelní

„Jestliže během jednoho roku od začátku projektu o něm nevíte víc, než váš školitel, měli byste z projektu vystoupit“, řekl přední český vědec Otto Wichterle, vynálezce kontaktních čoček.

Narážel tím na myšlenku, že žák by měl překonat svého učitele, a že jen tak může být zaručen pokrok. Ve stálé rubrice Meteoru to ze své sbírky citátů připomněl astrofyzik Jiří Grygar.

Je možné slyšet barvy?

Jak vnímá mozek?

MUDr. František Koukolík přinesl do Meteoru dávný dopis od jedné starší dámy. V něm psala, že vidí písmena, slova i věty barevně a jak je to možné. Její maminka to měla také. Když byla dítě, myslela si, že takhle vidí všichni a vyprávěla o tom.

Děti i paní učitelka se jí smály, že si vymýšlí. Opatrně o tom řekla mamince, která jí sdělila, že má to samé a ať o tom nevypráví, protože jí lidé nebudou věřit. „Pomáhalo mi to s učením jazyků,“ končilo psaní. „Co to se mnou je? Jsem normální?“ František Koukolík podrobně odpověděl.

Kolik váží hvězda v krabičce zápalek?

Hvězda Sirius je vlastně dvojhvězdou. Většina světla k nám však přichází z její větší složky - Sirius A

Hvězdy jsou z plynu. Když si do krabičky o zápalek naberete vzduch, víte, že bude lehká – půjde prostě o prázdnou krabičku. Co když byste do ní ale daly plyn z hvězdy patřící do kategorie bílý trpaslík? Zcela konkrétně z trpaslíka Sírius B ze souhvězdí Velkého psa? Taková krabička od zápalek by vám způsobila obrovské problémy.

Dozvíte se to v knize 100+1 Záludných otázek z astronomie, kterou vydalo nakladatelství Aventinum. Spoluautor knihy prof. Zdeněk Mikulášek Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně odpovídal na doplňující otázky.

Ptačí hitparáda Šest na bidýlku

Miloň Čepelka (vlevo) při natáčení ve studiu v roce 1970

Náš pořad načal koncem září už svůj 57. ročník. Za tu dobu vysílal nepřeberné množství reportáží, četeb, rozhovorů, dramatizací, medailonů… Zkrátka všechny možné formy, jakými lze referovat o vědě a vědcích. Meteor ale šel i za hranice běžné popularizace.

Známé jsou jeho fiktivní reportáže z míst, kam se nelze dostat. Posluchače zaujala i hitparáda ptačích hlasů. Je tomu přesně 50 let, kdy se v Meteoru objevila s názvem Šest na bidýlku.

Miloň Čepelka a Zdeněk Svěrák vtipným způsobem představovali svět ptáků pomocí parodie písničkových hitparád. Pustili jsme si z archivu jeden díl, ve kterém se vydáme za kanáry, kosi či potáplicemi.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.