Meteor o největším kráteru, nejhlasitějším zvířeti a šimpanzích dětech

30. listopad 2019

Poslechněte si:

  • 01:20 Největší kráter v Antarktidě
  • 12:15 Jak vzniklo Náprstkovo muzeum
  • 16:22 Jak vyrobit umělý život?
  • 24:48 Rekordní síla ptačího zpěvu
  • 37:08 Můžeme logikou vysvětlit gravitaci?
  • 45:04 Lze šimpanze vychovat jako děti?

Největší kráter v Antarktidě

Antarktida

Je to teprve několik let, co byl objeven největší impaktní kráter na Zemi. Má průměr asi 550 km a nachází se pod ledem Antarktidy. Není divu, že objevu pomocí gravitačních dat moc lidí nevěřilo. Nález ale potvrdil prof. Jaroslav Klokočník za použití novější družice.

Ukazuje se, že kráter mohl vytvořit dopad planetky na přelomu prvohor a druhohor, což vedlo k hromadnému vymírání organismů. Někteří geologové věří, že byl i příčinou oddělení Austrálie od zbytku kontinentu. Co dalšího přinesl zatím trochu kontroverzní výzkum?

Jak vzniklo Náprstkovo muzeum

Náprstkova knihovna byla ve své době prý nejobsáhlejší soukromou knihovnou u nás

Když někomu hrozí vězení, obvykle to řeší bez velké fantazie: útěkem do zahraničí. Dnes díky internetu, sdílení informací a zrychlenému světu to tak bezpečné není. Ale v polovině 19. století to byl logický krok.

Jeden takový uprchlík po svém návratu do vlasti udělal nebývalou věc – založil muzeum. Jmenoval se Vojtěch Náprstek. Příběh založená muzea jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jak vyrobit umělý život?

Logo

Vědci se pokoušejí přijít na to, jak život funguje. Odpovědi se hledají pomalu a díky mnoha pokusům. Experimentování s geny je dnes běžnou praxí. Díky nové technologii umíme vystřihnout z DNA konkrétní gen a nahradit ho jiným. Pak se stačí dívat, co se stane.

Snaha vytvořit život uměle vedla k tomu, že se podařilo přimět buňky bakterií nebo i myší číst dědičnou informaci jiným způsobem. Tak, jak to příroda nedělá. Podrobnosti přinesl Dr. Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV.

Rekordní síla ptačího zpěvu

Příjemné hlasy jarního rána jsou pro mnohé lidi neodmyslitelnou součástí života. Představte si ale, že jihoamerický zvonovec bílý zpívá silou 125 dB. Překonal tak dosavadního rekordmana kotingu křiklavou, jejíž hlas je typickou zvukovou kulisou Amazonie.

Podezření na nového rekordmana získali vědci náhodou. Díky pitvě, která ukázala nebývale silné krční svaly. S důmyslným přístrojem pak změřili zpěv ptáka přímo v terénu a nový rekord byl na světě.

Můžeme logikou vysvětlit gravitaci?

Padající jablko

Logika je oborem matematiky, který se zabývá výroky a jejich pravdivostí. Například u výroku „Československo vzniklo roku 1918“ je snadné ověřit, zda je pravdivý nebo nepravdivý. Existují výroky, kde je to horší. Třeba: „Můj syn má talent.“

Řada výroků se vzájemně vylučuje nebo potvrzuje: „Hodně prší. Když hodně prší, rostou houby.“ Matematik Doc. Petr Klán v Meteoru předvedl, jak je možné pomocí matematické logiky odpovídat na zásadní existenční otázky lidstva. Například o gravitaci by šlo logicky říct, že je právě tak velká, aby na Zemi mohl vzniknout život.

Lze šimpanze vychovat jako děti?

Šimpanzí dvojčata Vanilka a Majoránka v liberecké zoo

Existuje několik případů, kdy bylo několikaměsíční mládě šimpanzů vychováváno v rodinách spolu s dětmi. Taková zvířata se naučila mnohé z lidského chování, desítky posunků znakové řeči nebo dokonce vyjadřovat soustrast.

Jedna šimpanzí samice použila gesto pro pláč, když jí ošetřovatelka sdělila, že potratila nenarozené dítě. O čem tahle schopnost zvířat svědčí? Dokázali bychom s nimi komunikovat lépe? Těmito otázkami se zabývá kniha Řeč zvířat Evy Meierové, kterou vydalo nakladatelství Grada a v Meteoru si z ní čteme.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související